Overslaan en naar de inhoud gaan

Gelezen boeken in mei '14

De maand mei zit er alweer op, dus tijd voor een overzicht van mijn gelezen boeken. Ik heb deze maand een aantal mooie en goede boeken gelezen. Dat maakte het een leuke leesmaand.

41. Ronald Giphart – De Nederlandse coming of age-literatuur in 100 verhalen
In De Nederlandse coming of age-literatuur in 100 verhalen heeft Ronald Giphart, in samenwerking met de Koninklijke Bibliotheek, ontroerende, vrolijke, ontregelende, bijzondere, spannende en indrukwekkende verhalen gebundeld over het verschijnsel “de moeilijke jaren”. Giphart heeft hiervoor geput uit de Nederlandse literatuur van 1880 tot nu. Heerlijk om zo nu en dan een paar hoofdstukken uit dit boek te lezen met fragmenten uit verschillende verhalen. Geen boek om in één keer te lezen, maar om af en toe in te lezen.

42. Emily Barr – De perfecte leugen
Voor Lucy Riddick is Venetië altijd een droombestemming geweest. Een droom die werd geïnspireerd door de romantische poster aan de muur van haar moeders keuken. Venetië lijkt Lucy de ideale plaats om jezelf te verliezen. En dat is precies wat ze nodig heeft wanneer het grote geheim dat ze al jaren voor haar geliefde en haar vrienden verborgen houdt, dreigt uit te komen. Ze moet verdwijnen, en snel. Lucy pakt haar koffers en vlucht naar Italië, haar dierbaren verbijsterd achterlatend. Maar stel dat degene voor wie ze al die tijd bang was haar ook in Venetië blijft achtervolgen? Moet ze verder vluchten, of is het tijd om eindelijk haar verleden onder ogen te zien? ‘De perfecte leugen’ is een spannend, boeiend en ontroerend boek met een ietwat absurde ontknoping.

43. Marelle Boersma – Nobody
Vivian maakt zich zorgen over een van haar HAVO-leerlingen. De 17-jarige Lynn is afwezig en stil tijdens de lessen en lijkt zich meer en meer terug te trekken. Vivian vermoedt dat het meisje misbruikt wordt, maar Lynn laat niets los. Wanneer ze uiteindelijk achter de gruwelijke waarheid komt, is die erger dan ze ooit had kunnen bedenken... ‘Nobody’ heb ik in één dag uitgelezen. Heftig en spannend verhaal dat je niet zomaar loslaat. Verschrikkelijk dat dit soort zaken gebeuren!

44. Marjan van den Berg – Sanne: het leven is leuk
Sanne staat op de drempel van een nieuw leven. Ze denkt met Thijs het geluk te hebben gevonden. Maar terwijl ze op haar trouwdag naar voren loopt, klaar om ja te zeggen, slaat de twijfel hard toe. Thijs is acteur. Speelt hij nu ook toneel? Juffrouw Schaap, die altijd klaarstaat voor Sanne met haar bijzondere gave, haar raad en daad, heeft nu zelf steun nodig. Haar Rokus wordt zo ziek dat iedereen beseft dat hij niet meer beter zal worden. Zoon Wichard krijgt een geweldige baan aangeboden in het buitenland. Maar of Jennifer en de kinderen daar zo blij mee zijn? En net als Sanne het toch weer aandurft met Thijs, grijpt het noodlot in en is ook haar eigen leven in gevaar. Toch laat Sanne zich niet uit het veld slaan. Daarvoor vindt ze het leven simpelweg te leuk. ‘Sanne: het leven is leuk’ is alweer het twaalfde boek over Sanne en haar dierbaren. Herkenning voor Margriet-lezers, aangezien de Margriet wekelijks afsluit met Sanne. Heerlijk boek om te lezen, waarin je je helemaal in de wereld van Sanne en de rest waant.

45. Diverse auteurs – Wat een feest!
Zet de slagroomtaart klaar en haal de slingers maar tevoorschijn, want dit boek is één groot feest! De tien populairste kinderboekenschrijvers van Nederland hebben er allemaal een speciaal feestverhaal voor geschreven. Wat denk je van spiksplinternieuwe verhalen over Dummie de Mummie, Mees Kees, 100% Mila, Spekkie en Sproet, Superjuffie en Meester Jaap? Of de feestelijke verhalen van Paul van Loon, Francine Oomen, Manon Sikkel en Carry Slee? De supergrappige illustraties van je favoriete tekenaars maken het helemaal compleet. Het feest kan beginnen! ‘Wat een feest!’ is een heerlijk boek vol leuke verhalen. Het eerste verhaal gaat over een mysterie op een briefje… met een zeer verrassende ontknoping. Elk verhaal is leuk en grappig. Aanrader voor kinderen van 7 t/m 12 jaar… en voor iedereen die nog een beetje kind in zichzelf heeft J.

46. Arjen Lubach – IV
Wanneer Elsa op haar vakantieadres in Zuid-Frankrijk hoort dat haar vader is vermoord, neemt ze direct het eerste vliegtuig terug naar Nederland. Eenmaal in Amsterdam ontdekt ze dat haar vader, een emeritus hoogleraar, een groot staatsgeheim op het spoor was, waarvan het uitlekken onvoorstelbare gevolgen zou hebben. Met de hulp van Maarten van Eck, de beroemde televisieprofessor, besluit Elsa door te gaan waar haar vader is gebleven. Wat hebben de geschriften van Cicero met het geheim te maken? En wie is toch de mysterieuze Vier? Terwijl ze op de hielen wordt gezeten door politie én moordenaars, volgt er een ijzingwekkende achtervolging van 24 uur, een rit die leidt van Amsterdam, via de Noord-Hollandse duinen, naar Zuid-Frankrijk. ‘IV’ is een spannend en boeiend boek. Ik heb het in één ruk uitgelezen. Absolute aanrader.

47. Judith Visser – Stuk
Elizabeth zit in 4b van het Mercatuscollege in Rotterdam. Ze wordt door een aantal klasgenoten op een gruwelijke maar vrijwel onzichtbare manier gepest. Haar ouders zijn sinds een paar jaar gescheiden en haar moeder heeft zich op haar werk gestort om het verdriet te verdringen. Elizabeth raakt steeds meer geisoleerd. Het enige positieve van haar klas is de aanwezigheid van Alec. Alec is een rustige, knappe jongen, die ouder en wijzer is dan de andere jongens. Hij heeft verkering met Riley, een uitzonderlijk mooi, blond en ook nog lief meisje. Elizabeth stelt zich voor hoe het leven eruit zou zien als ze Riley was. En dan neemt ze een fatale beslissing… ‘Stuk’ is een zeer aangrijpend boek, waarin de onderwerpen pesten en de relatie tussen moeder en dochter centraal staan. Het verhaal wordt vanuit Elizabeth in de ik-persoon verteld. Dat maakt het nog heftiger, omdat je op die manier de gedachten van Elizabeth meekrijgt. Vanaf 11 juni draait de verfilming van dit boek in de bioscoop.

48. Marjan van den Berg - Die Sanne
Het aanstaande huwelijk van haar zoon Wichard met Jennifer biedt een vrolijk vooruitzicht. Sanne geniet van haar werk in 'De Roos en de Koekoek'. Er lijkt eindelijk wat rust in haar leven te komen. En er is die man. Ze kwam hem tegen op een van haar lange wandelingen met haar trouwe hond Hazel. Het lijkt erop dat de boeiende, zwijgzame vreemdeling een bijzondere rol in haar leven zal gaan vervullen. Maar welke rol? En wat heeft de vondst van een klein dagboekje daarmee te maken? Sanne vindt haar weg... met hulp van juffrouw Schaap, Daan, Abel en alle anderen die haar zo lief zijn. 'Die Sanne' is het tiende boek in de Sanne-reeks. Een heerlijk boek om te lezen. Leuk detail (voor mij): Sanne is ook fan van stokstaartjes!

49. Nicola Moriarty – In vrije val
Andy is dood. En nu moeten zijn verloofde Belinda en zijn moeder Evelyn verder met hun leven. Maar hoe? Belinda sluit zich op in haar flat, ervan overtuigd dat zijn dood háár schuld is. Het helpt ook niet dat Andy's moeder dat luidkeels verkondigde op de begrafenis. Een serie onverklaarbare gebeurtenissen overtuigt haar ervan dat als Andy er zelf niet meer is, zijn geest in elk geval nog wel rondwaart. Maar is zijn laatste geschenk aan haar genoeg om haar weer vaste grond onder de voeten te geven? Evelyn reageert op het nieuws door winkeldiefstal te plegen (één keer maar), een zondebok te zoeken (Belinda, natuurlijk), en een parachutesprong te gaan maken (dat leek heel logisch, op het moment zelf). In vrije val beseft ze dat haar houding naar Belinda toe geen schoonheidsprijs verdient. Maar dat hardop zeggen gaat méér moed kosten dan ze nodig had om uit een vliegtuig te springen... Het is even wennen aan het verhaal en de personages in ‘In vrije val’. Maar als je er even in gelezen hebt, ontstaat er een prachtig verhaal over twee vrouwen die het overlijden van een dierbare een plekje proberen te geven.

50. Marelle Boersma – De babymakelaar
Femkes leven is bijna volmaakt. Ze heeft een fijne relatie met Björn en eindelijk heeft ze de door haar zo innig gewenste rol in een musical gekregen. Haar grote kinderwens blijft echter onvervuld. Ze ziet zich gedwongen haar toevlucht te nemen tot het illegale circuit van commercieel draagmoederschap. Het wordt haar echter al snel duidelijk dat in de wereld van de babymakelaar andere regels gelden. Als Björn bij een raadselachtig ongeluk om het leven komt, staat ze er opeens alleen voor en beseft ze dat ook haar kind gevaar loopt. Dan begint Femke aan een ijzingwekkende zoektocht naar haar kind, dat ergens in de buik van een voor haar onbekende draagmoeder zit. ‘De babymakelaar’ is een spannend en boeiend boek. Je zit af en toe op het puntje van je stoel, en je blijft doorlezen tot je bij de ontknoping bent.