Overslaan en naar de inhoud gaan

Alexa Hennig Von Lange – De geruite meisjes

De geruite meisjes

Voor de 91-jarige Klara, die blind is en haar huis niet meer zelf uit kan, wordt de wereld steeds kleiner. Ze realiseert zich dat de tijd dringt om iets met het verleden te doen dat ze altijd angstvallig voor haar familie verborgen heeft gehouden: haar band met de nazi’s en haar geadopteerde Joodse dochter Tolla.

Als jonge vrouw kreeg Klara de leiding over het kindertehuis Oranienbaum, maar om de toekomst van de meisjes daar te redden, had ze de steun van de nazi’s nodig. Die steun kwam echter met een hoge morele prijs. Zeker als blijkt dat Tolla van Joodse komaf is…

Het verhaal van ‘De geruite meisjes’ is gebaseerd op de memoires van de oma van de auteur. Dat geeft het verhaal wel een extra tintje, omdat je weet dat bepaalde gebeurtenissen echt gebeurd kunnen zijn. Het laat je als lezer ook nadenken over hoe je zelf in sommige situaties zou reageren. Je weet het natuurlijk pas echt hoe je zou handelen als je het daadwerkelijk meemaakt, maar dit boek laat je er wel even over nadenken…

Alexa Hennig Von Lange laat hoofdpersonage Klara in het heden en het verleden aan het woord. Met name de hoofdstukken uit het verleden zijn interessant om te lezen. Dan leer je Klara beter kennen en dan zie je haar een groei doormaken. Ze komt in eerste instantie ietwat naïef over, maar daar komt gedurende het boek verandering in. Ik kon me niet in al haar acties vinden. Soms kwam Klara ook echt niet sympathiek over. En hoe ze met Tolla om is gegaan, begreep ik niet altijd.

Hennig Von Lange weet gedurende het verhaal de aandacht van de lezer vast te houden, mede door de onderwerp van het boek en door de verschillende personages die erin voorkomen. Het einde van ‘De geruite meisjes’ geeft je echter een onbevredigend gevoel. Je houdt teveel vragen over, waardoor er teveel open eindes zijn gebleven. Met name over het personage Tolla had je op het laatst graag nog meer willen lezen. Al met al was het boek interessant genoeg om te blijven lezen; het einde had alleen wat meer vragen mogen beantwoorden.

Auteur: Alexa Hennig Von Lange
Titel: De geruite meisjes
Genre: Roman
Aantal pagina's: 352
Uitgeverij: A.W. Bruna
ISBN: 9789400517318