Overslaan en naar de inhoud gaan

Anne Jacobs – Het weesmeisje

Het weesmeisje

Augsburg, 1913. Het jonge weesmeisje Marie voegt zich als keukenmeid bij het personeel van het imposante landhuis van de familie Melzer, die in de textiel hun fortuin hebben verdiend. Tussen de hardwerkende bedienden probeert Marie haar plek te vinden.

Katharina, de mooie, jongste dochter van de Melzers, bereidt zich op datzelfde moment voor op het balseizoen. Eindelijk zal ze aan de buitenwereld worden voorgesteld. Haar broer Paul, de erfgenaam van de familie, lijkt zich afzijdig te houden en geeft de voorkeur aan zijn studentenleven in München... totdat hij Marie ontmoet.

In eerste instantie had ik moeite om in het verhaal te komen. Anne Jacobs laat veel verschillende personages voorbij komen, waardoor je heel veel namen moet onthouden. Dat maakte het wel even lastig om lekker in het verhaal te gaan zitten. Pas vanaf hoofdstuk 10 is het allemaal wat beter te volgen en kun je heerlijk doorlezen. Dan volgt een mooi verhaal met een interessant hoofdpersonage. Marie waait niet zomaar met alle winden mee en komt regelmatig voor zichzelf op. Leuk om te lezen.

Jacobs maakt gebruik van uitgebreide beschrijvingen van personages, omgevingen en situaties. De ene keer is dat interessant om te lezen; de andere keer had het wel wat meer ingekort mogen worden. De lezer weet echter wel de nieuwsgierigheid van de lezer te prikkelen, waardoor je benieuwd bent hoe een en ander zal gaan verlopen. Interessant om te lezen hoe het er in die tijd aan toe ging. Al met al is ‘Het weesmeisje’ een prima historische roman die je toch wel nieuwsgierig maakt naar de volgende delen uit de serie.

Auteur: Anne Jacobs
Titel: Het weesmeisje
Serie: Het weesmeisje
Genre: Roman
Aantal pagina's: 413
Uitgeverij: Xander Uitgevers
ISBN: 9789401621502