Overslaan en naar de inhoud gaan

Anne Labus – De kleine pottenbakkerij

De kleine pottenbakkerij

Moya is geen gewone pottenbakker; ze is een kunstenaar met een enorme passie voor haar werk in het familiebedrijf. Maar dan komt haar broer Aidan met het wilde idee om het handwerk te vervangen door massaproductie. Financiële problemen, zegt hij.

Om bij te komen van de schok neemt Moya een adempauze in het charmante Ierse dorpje Busby, waar ze opgroeide met haar vader en broer Liam. Daar ontdekt ze een verlaten pottenbakkerij. Een idee begint te groeien: zou ze hier haar eigen droom kunnen realiseren? Met haar koppige teckel Mister Miller en haar eigenwijze collega Robin begint Moya aan een nieuw avontuur. Maar wanneer Robins moeder ernstig ziek wordt, dreigen hun plannen te mislukken…

‘De kleine pottenbakkerij’ is alweer het vierde deel in de Klavertje-serie. Moya is een nieuw personage in deze reeks. Het leuke is dat Anne Labus een heleboel personages uit de vorige drie boeken voorbij laat komen, waaronder Lena, Kathy en Lou (de hoofdpersonages uit de vorige drie boeken).

Moya is een bijzonder personage, die goed lijkt te weten wat ze wil en die een bijzondere band met haar tweelingbroer én haar teckel heeft. Heel leuk beschreven hoe Moya af en toe hele gesprekken met haar hond voert. En wat is het heerlijk om weer terug te keren in Busby. In principe kun je de verhalen los van elkaar lezen, maar het is veel leuker om eerst de andere drie delen gelezen te hebben voordat je aan dit boek begint.

Labus heeft een fijne en beeldende schrijfstijl, waardoor de omgeving en de verschillende bewoners als het ware tot leven komen voor de lezer. Zeker als je de vorige boeken ook al gelezen hebt. De auteur laat personages uit de eerdere delen voorbij komen. Niet alleen de eerdergenoemde hoofdpersonages maar ook enkele bijpersonages. Dat maakt het een mooi geheel.

Het enige jammere aan ‘De kleine pottenbakkerij’ is de snelle afwikkeling van het einde. Het gaat dan ineens allemaal heel vlug, waardoor je het gevoel hebt dat je bepaalde zaken gemist hebt. Een pagina of 50 extra erbij had het verhaal zeker wat extra’s gegeven. Dat had er ook voor gezorgd dat je de laatste ontwikkelingen rondom Moya mooier had kunnen afwerken. Al met al is een fijne roman om te lezen, zeker als je de vorige delen met plezier hebt gelezen. Ik kijk zeker uit naar een volgend uitstapje naar Busby in het vijfde deel van de Klavertje-serie, waar de auteur in het nawoord al iets over vertelt.

Auteur: Anne Labus
Titel: De kleine pottenbakkerij
Serie: Klavertje
Genre: Roman
Aantal pagina's: 273
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
ISBN: 9789021049939