Overslaan en naar de inhoud gaan

Anya Niewierra – Het dossier

Het dossier

De 46-jarige weduwe Josta Bresse overleeft een aanslag op haar leven en vermoedt al snel een relatie met haar werk als kunstvervalser voor het DDR-regime, 25 jaar eerder. Ze gaat daarop op zoek naar haar ex-collega’s. De Stasi bracht de groep kort vóór de val van de muur naar de beruchte gevangenis Hohenschönhausen voor ondervraging. Reden: de diefstal van het dossier waarin de DDR-top haar geheime vervalsingsactiviteiten documenteerde.

Achtervolgd door huurmoordenaars probeert Josta het dossier in handen te krijgen. Ze krijgt hierbij hulp van journalist Tom. Haar speurtocht leidt uiteindelijk tot een confrontatie met de man die haar leven verwoestte. En hij plaatst haar opnieuw voor een gruwelijke keuze…

Het verhaal van ‘Het dossier’ wordt verteld vanuit hoofdpersonage Josta Bresse, waarbij af en toe een schuingedrukt hoofdstuk tussendoor komt. In eerste instantie weet de lezer niet vanuit welk personage dit geschreven en aan welk personage dit gericht is. Stukje bij beetje kom je daar als lezer achter en dat zorgt voor een extra spanningslaag in deze bijzondere en spannende thriller van Anya Niewierra.

In het begin van het boek moest ik er even inkomen. Wie is Josta precies? Wat is er allemaal met haar gebeurd? Wat heeft haar verleden met het heden te maken? Wat heeft ze überhaupt in het verleden meegemaakt? En wat hebben de schuingedrukte hoofdstukken met het gehele verhaal te maken? Stuk voor stuk vragen die bij de lezer opkomen en waar je uiteindelijk een antwoord op gaat krijgen. Wanneer je eenmaal wat meer aan Josta gewend bent, leest het verhaal direct een stuk prettiger. De spanning die Niewierra aan het verhaal weet toe te voegen, helpt daar zeker bij. Het is te merken dat de auteur uitgebreid onderzoek heeft gedaan naar het DDR-regime. Ze weet dit stukje geschiedenis feilloos in het verhaal te verwerken, inclusief enkele gruwelijke gebeurtenissen.

De auteur werkt de gebeurtenissen, de personages en de omgevingen goed uit, waardoor je als lezer een duidelijk beeld kunt vormen van het verhaal. Je leeft met bepaalde personages mee en sommige gebeurtenissen uit dit boek blijven nog wel even in je gedachten hangen. Het maakt van ‘Het dossier’ een spannende en boeiende thriller. Aanrader! Zeker de herziene druk die pas verschenen is met een prachtig bedrukt boekblok.

Auteur: Anya Niewierra
Titel: Het dossier
Genre: Thriller
Aantal pagina's: 400
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
ISBN: 9789021042503