Overslaan en naar de inhoud gaan

Astrid Holleeder – Familiegeheimen

Familiegeheimen

Astrid Holleeder vertelt openhartig en meeslepend over het leven dat zij en de andere leden van de familie - moeder Stien, dochter Miljuschka, zus Sonja en haar kinderen Richie en Francis - leiden, voor en tijdens het proces tegen Willem Holleeder. Maar vooral is er ruimte om na te denken over een leven daarna.

Hoe neem je afscheid van een gezinslid? Hoe leef je met gevoelens van schuld, angst en verraad; hoe verhoud je je in een nieuwe gezinsformatie tot elkaar en tot de buitenwereld, en hoe kijk je naar de toekomst?

'Familiegeheimen' is het derde boek dat Astrid Holleeder schreef over haar broer Willem Holleeder en alle gevolgen voor haar en haar dierbaren. In dit derde deel vertelt ze onder andere meer over haar dochter Miljuschka en komen gesprekken tussen Astrid en haar therapeute voorbij. Met name in die gesprekken lees je veel over Astrids angsten en gedachten. Knap hoe ze dit op papier heeft weten te zetten.

Je ontdekt als lezer in 'Familiegeheimen' nog meer wat de impact van Astrids keuze door te getuigen tegen haar broer is geweest voor haar en haar omgeving. Ze kan bijvoorbeeld nooit in het openbaar verschijnen en daardoor lang niet alles doen met haar kleinkinderen zoals ze zou willen. Hoe mooi is het dan dat ze bijvoorbeeld in een achterkamertje toch bij de opnames van 'Dance, dance, dance' is geweest toen Miljuschka daaraan meedeed.

Na het lezen van dit laatste boek uit de trilogie kun je eigenlijk alleen maar bewondering voor Astrid uitspreken. Wat is het heftig wat zij allemaal doormaakt en wat knap hoe ze dit op papier heeft gezet om met de buitenwereld te delen. Het is fijn dat ze een manier heeft gevonden om verder te lezen, maar wat verschrikkelijk dat ze dat zo moet doen. Als je de vorige twee boeken hebt gelezen, is dit zeker een aanrader om ook te lezen als afsluiting van De Holleeder-trilogie.

Auteur: Astrid Holleeder
Titel: Familiegeheimen
Genre: Non-fictie
Aantal pagina's: 416
Uitgeverij: Lebowski
ISBN: 9789400513525