Overslaan en naar de inhoud gaan

Bert Kuizenga – Gewoon André

Gewoon André

In vele, lange ongedwongen gesprekken met André, zijn dierbaren, vrienden, bekenden en vakbroeders duikt Bert Kuizenga in de recente geschiedenis van de artiest. In de periode waarin alles wat André aanraakte, veranderde in goud, maar hij ook de liefde van zijn leven verloor.

Voorheen moest hij vooral gewoon grappig zijn, een komisch hoedje opzetten en een gekke bek trekken. Nu ontroert hij Matthijs van Nieuwkerk tot tranen aan toe met een prachtige Nederlandse vertaling van La Bohème, is het publiek direct fan van zijn vertolking van Evert Duiker in Het geheime dagboek van Hendrik Groen en is heel Nederland diep onder de indruk van zijn prachtige 4 mei-speech op de Dam. Waar komt deze ommezwaai vandaan?

Wie kent André van Duin nu niet? Deze man zit al bijna 60 jaar in het vak en weet mensen aan het lachen te krijgen, te ontroeren en te inspireren. Daarover lees je meer in de geautoriseerde biografie 'Gewoon André', geschreven door Bert Kuizenga.

De auteur heeft ervoor gekozen om vanuit hem het verhaal rondom André te vertellen. Hij legt uit hoe hij André van Duin heeft leren kennen, hij vertelt met wie hij allemaal heeft gesproken en hij steekt zijn bewondering voor André niet onder stoelen of banken. Mooi om te lezen.

Kuizenga laat uiteraard André van Duin aan het woord, maar geeft ook ruimte aan een heleboel mensen die belangrijk zijn (geweest) voor Van Duin. Denk hierbij onder andere aan Joop van den Ende, Simone Kleinsma, Janny van der Heijden en Kees Hulst. Heel interessant om te lezen wat André van Duin allemaal gedaan heeft, hoe anderen tegen hem aankijken, hoe mooi de liefde tussen hem en Martin was en wat voor ommezwaai hij heeft gemaakt in zijn carrière. Doordat ieder persoon een eigen hoofdstuk krijgt, lees je over sommige gebeurtenissen meerdere keren. Ik vond dat niet storend. Het is mooi om te lezen dat bepaalde zaken op veel mensen indruk hebben gemaakt, zoals de 4 mei-speech en de liefde tussen Martin en André.

'Gewoon André' is een mooi, leuk en fijn verhaal over één van de liefste bekendste Nederlanders van ons land. Met een lach en een kleine traan lees je dit verhaal en leer je de heer Van Duin een beetje beter kennen.

Auteur: Bert Kuizenga
Titel: Gewoon André
Genre: Non-fictie
Aantal pagina's: 270
Uitgeverij: F.C. Klap
ISBN: 9789085677345