Overslaan en naar de inhoud gaan

Alex Gino – George

George is een jongen. Tenminste, qua uiterlijk dan. George weet namelijk dat ze diep van binnen eigenlijk een meisje is. Ze vertelt dit aan niemand; ze weet niet hoe anderen erop zullen reageren.

Als haar klas een toneelstuk van haar lievelingsboek mag opvoeren, wil George heel graag de hoofdrol van Charlotte spelen. Ze leert de volledige tekst uit haar hoofd en wil alles geven tijdens de auditie. Maar George mag van de juf geen auditie doen. De reden? Ze is een jongen.

Samen met Kelly, de beste vriendin van George, bedenken ze een plan om ervoor te zorgen dat George toch Charlotte kan spelen. Maar er zit meer achter. George wil eindelijk eens écht zichzelf zijn, voor eens en voor altijd.

Al vanaf de eerste bladzijden van ‘George’ sluit je het hoofdpersonage in je hart. Wat moet George het moeilijk hebben in het lichaam van een jongen. Alex Gino laat dat op duidelijke en geloofwaardige manier naar voren komen. Zo vindt George het verschrikkelijk dat ze naar de jongens wc moet, terwijl het daar altijd zo stinkt.

Gino heeft een hele toegankelijke schrijfstijl, waardoor het lastige onderwerp van transgender begrijpelijk wordt voor kinderen. Daardoor is het ook helemaal niet vreemd om de woorden ‘George’ en ‘ze’ in dezelfde zin te lezen. Als lezer is George gewoon een meisje, ook al heeft ze nog een jongensnaam. Knap hoe de auteur dat voor elkaar gekregen heeft.

Het boek is bijzonder, is actueel en is een aanrader voor jong en oud. ‘George’ laat de lezers zien dat je mag zijn wie je bent. Met een kleine traan van geluk in je ogen lees je het verhaal uit. En daarna wil je meer. Ik hoop dat Gino ons nog verder meeneemt in de wereld van George, want je gunt haar het aller-, allerbeste… en meer.

Auteur: Alex Gino
Titel: George
Genre: Kinderboek
Aantal pagina's: 220
Uitgeverij: Kluitman
ISBN: 9789020674460