Overslaan en naar de inhoud gaan

Aline van Wijnen – De verloren dromen van Valeria

Petrograd, 1914. De jonge gravin Valeria Vygotski maakt zich op voor een societybal. Ze is al jaren verliefd op vorst Vladimir Zabolotski en die liefde is wederzijds. Doordat er een wereldoorlog is begonnen, moet hij zijn dienstplicht vervullen voordat ze zich kunnen verloven. Na enkele zware oorlogsjaren en de daaropvolgende communistische revolutie worden Valeria’s brieven echter niet meer beantwoord en na verloop van tijd is er ook van Valeria en haar familie geen spoor meer te bekennen. Wat is er met haar gebeurd en zullen de twee geliefden elkaar ooit weerzien?

Amsterdam, 2019. Journaliste Tara is teleurgesteld in haar werk en ook haar relatie met de getrouwde Xavier vindt ze niet iets om trots op te zijn. Wanneer ze de expositie ‘Juwelen!’ bezoekt, valt haar oog op de baljurk van gravin Vygotski. Wie was deze vrouw en wat is er van haar geworden? Die vraag laat Tara niet meer los en ze besluit naar Sint-Petersburg te reizen om onderzoek te doen. Dat dit uitgerekend de stad is waar haar moeder woont, speelt ook een rol bij haar fascinatie. Terwijl Tara zich laat meeslepen door het intrigerende verhaal van twee mensen in de maalstroom van de geschiedenis, gaat ze ook heel anders naar haar eigen levensverhaal kijken.

Meteen vanaf het eerste hoofdstuk word je meegenomen in het mooie en boeiende verhaal ‘De verloren dromen van Valeria’. Aline van Wijnen weet de aandacht van haar lezers het hele boek vast te houden. Dat komt onder andere door de verdeling tussen heden en verleden. Je leest over Valeria in het verleden en over Tara in het heden. Beide vrouwen hebben hun eigen problemen en je bent door hen allebei geboeid. Wat is er allemaal met Valeria gebeurd? Hoe krijgt Tara haar leven weer goed op de rails?

Van Wijnen weet met haar beeldende schrijfstijl de omgevingen, de personages en de gebeurtenissen als het ware tot leven te toveren. Je waant je in de verschillende plaatsen die voorbij komen in het verhaal. Heel knap gedaan door de auteur. Door het geven van kleine cliffhangers door het verhaal heen, wil je eigenlijk het liefste door blijven lezen.

De ontknoping van ‘De verloren dromen van Valeria’ is prachtig en ontroerend tegelijkertijd. Ik heb wel even een klein traantje weggepinkt op het einde. De auteur heeft een hele mooie en fijne roman geschreven, waarbij ze zich goed heeft ingelezen in de Russische geschiedenis. Aanrader!

Auteur: Aline van Wijnen
Titel: De verloren dromen van Valeria
Genre: Roman
Aantal pagina's: 400
Uitgeverij: Boekerij
ISBN: 9789022595794