Overslaan en naar de inhoud gaan

Aline van Wijnen – Eerlijk duurt het langst

In één dag verliest de Amsterdamse Miranda Rademakers alles waar ze zeker van was: haar werk, haar huis en haar man. Van het ene op het andere moment staat ze op straat en kan ze bij niemand terecht, behalve bij haar tante Chantal, die ze al jaren niet meer heeft gezien. Miranda trekt in bij haar tante, in een provinciaal stadje waar Chantal een boekenwinkel runt.

In afwachting van haar terugkeer naar de grote stad helpt ze haar tante in de winkel. Daar geeft ze haar klanten advies over boeken en het leven, en hoe meer ze met haar nieuwe buren in contact komt, des te meer sluit ze hen in haar hart. Zo begint ze haar leven weer op te bouwen. En dan komt ze ook nog de knappe politieagent Raf tegen. Is dit haar tweede kans in de liefde, of zullen de geheimen uit haar verleden haar toekomst in de weg staan? Eerlijk duurt immers het langst…

Hoofdpersonage Miranda uit ‘Eerlijk duurt het langst’ is een bijzonder personage te noemen. Je hebt in eerste instantie een beetje een haat-liefdeverhouding met haar. Aan de ene kant vind je het sneu dat ze alles in één keer kwijt is geraakt en dat ze eigenlijk niemand heeft om op terug te vallen, maar aan de andere kant komt ze soms wat arrogant over, met name over het leven in een kleinere plaats dan Amsterdam. Die wisselwerking zorgt ervoor dat je af en toe niet zo goed weet wat je met Miranda aan moet. Aline van Wijnen weet je aandacht echter wel vast te houden. Je bent vooral erg benieuwd hoe het hoofdpersonage zich gaat ontwikkelen.

De personages Chantal en Raf brengen extra kleur aan het verhaal. Ze hebben allebei hun verleden, waar je stukje bij beetje achterkomt. De boekenwinkel van Chantal klinkt als een hele gezellige plek. De klanten maken het verhaal helemaal af. Door de beeldende schrijfstijl van Van Wijnen zie je ze zo voor je. Heerlijk! En Raf is een stoere man met een klein hartje. Hij komt bij bepaalde situaties voorbij, waardoor je hem in je hart sluit. Ontdek dat zelf maar als je dit boek leest.

Hoofdpersonage Miranda maakt een grote ontwikkeling door. Ik wil daar niet teveel over verklappen, maar de auteur weet deze persoon op een boeiende manier neer te zetten. Die haat-liefdeverhouding die ik eerder noemde, laat alleen maar zien dat je echt meegenomen wordt in het verhaal. Het einde van ‘Eerlijk duurt het langst’ verloopt wat vlot. Sommige zaken gaan dan ineens wel heel snel. Al met al is het een fijne roman om te lezen.

Auteur: Aline van Wijnen
Titel: Eerlijk duurt het langst
Genre: Roman
Aantal pagina's: 304
Uitgeverij: Boekerij
ISBN: 9789022598481