Overslaan en naar de inhoud gaan

Anita Larkens – De dagen

Tijdens een voorjaarsnacht verdwijnen de kleuters Frida en Mees uit het huis van hun moeder. Beide ouders, Maud en Maarten, zijn de eerste verdachten. Hoewel de ex-geliefden al meer dan een jaar uit elkaar zijn, brengt het noodlot hen nu weer samen.

In de periode die volgt, wordt er met man en macht naar de kinderen gezocht. De media duikt meteen bovenop het verhaal van Maud, een jonge maar losbandige moeder die in het openbaar haar tranen niet toont. Wat heeft dat precies te betekenen?

In ‘De dagen’ volg je het verhaal van verschillende personages. Je leest met name het verhaal vanuit de ouders Maud en Maarten, maar ook enkele andere personen krijgen eigen passages. Wat ieders precieze rol in het verhaal is, wordt steeds duidelijker naarmate je verder leest in het boek. Boven elke passage staat vanuit wie het geschreven is. Daardoor maakt Anita Larkens het gemakkelijker om te onthouden wie wie nu is.

Al vrij snel in het begin van het boek verdwijnen Frida en Mees, terwijl ze bij hun moeder waren. Dat brengt meteen spanning in het verhaal. Hoe heeft dit kunnen gebeuren? Wie heeft het gedaan? En waar zijn ze nu? Maud en Maarten gaan elk op hun eigen manier om met hun verdriet. De manier van Maud is daarbij uiterst bijzonder te noemen. De meeste moeders zullen dit anders verwerken. Het zorgt ervoor dat je als lezer moeite hebt om je met haar te identificeren, waardoor het soms wat moeite kost om de hoofdstukken vanuit Maud te lezen.

Door het gebruik van de verschillende personages verloopt het middenstuk van ‘De dagen’ wat traag. De personen hebben tijd (en dus bladzijden) nodig om goed geïntroduceerd te worden, maar hierdoor blijven sommigen wat oppervlakkig. Larkens had wellicht wat minder mensen een rol kunnen geven in het verhaal en daardoor vooral de hoofdpersonen wat meer diepgang kunnen geven.

Naarmate je richting de ontknoping gaat, wordt de spanning weer groter. Dat geldt vooral als je ontdekt wie de uiteindelijke dader is. Daar heeft de auteur een verrassing in petto, die weinig lezers vooraf zullen hebben zien aankomen. In het slotstuk wordt een en ander duidelijk, ook over de hoofdpersonages, waardoor je bepaalde zaken beter begrijpt. Dat zorgt voor een goed afgerond geheel van het verhaal.

Auteur: Anita Larkens
Titel: De dagen
Genre: (Literaire) thriller
Aantal pagina's: 300
Uitgeverij: De Crime Compagnie
ISBN: 9789461092083