Overslaan en naar de inhoud gaan

Anja Janssen - Introweek

Kit gaat studeren in Tilburg, waar ze nog niks en niemand kent. Tijdens de introductieweek ontmoet ze Tim, een eindejaars. Tim is gespierd, knap en superirritant. Elke keer als ze elkaar ontmoeten, kraamt Kit onzin of maakt ze zichzelf compleet belachelijk.

Tim likt de wonden van een verbroken relatie. Hij moet tijdens de introweek met zijn ex samenwerken om de nieuwe studenten een onvergetelijke tijd te bezorgen. De enige afleiding is Kit, een groentje, die het steeds weer voor elkaar krijgt om zich in de nesten te werken. Om zijn ex terug te krijgen, smeedt hij met Kit een plannetje om zich voor te doen als stel, maar hoe langer ze dit toneelstukje opvoeren, des te meer hij voor haar gaat voelen. 

Het verhaal van ‘Introweek’ wordt vanuit Kit en Tim verteld, waardoor je deze twee personages steeds beter leert kennen. Je hebt wel even de tijd nodig om aan ze te wennen. Kit komt wat agressief en afstandelijk over, terwijl Tim juist zijn best lijkt te doen om haar te helpen waar nodig is. Hoe verder je leest en hoe beter je ze leert kennen, hoe beter je begrijpt waarom ze bepaalde acties doen. Dat zorgt er overigens niet voor dat je overal achter staat, maar je hebt er soms wel iets meer begrip voor.

Anja Janssen heeft een leuke setting voor haar verhaal gekozen. Veel mensen die gestudeerd hebben, zullen een introductieweek meegemaakt hebben en het is dan leuk om met die achtergrond het verhaal te lezen. Het is ook leuk dat de auteur voor een Brabantse universiteit heeft gekozen in plaats van er eentje uit de Randstad (zeker als je zelf op die universiteit gestudeerd hebt). Toch weet Janssen mij jammer genoeg niet volledig te overtuigen met haar verhaal. Op zich gebeurt er voldoende binnen het verhaal en zijn er vooral een aantal grappige bijpersonages die voorbij komen, maar ik ben nergens echt lekker als het ware in het verhaal gekomen. Dat kwam voornamelijk door Kit. Ze was niet altijd een fijn personage met name door haar houding; je had echt even de tijd nodig om haar te leren waarderen.

Het einde van ‘Introweek’ was verder prima en paste binnen het verhaal en de setting. Helaas bleek dat voor mij niet voldoende om het (digitale) boek met voldoening dicht te slaan.

Auteur: Anja Janssen

Titel: Introweek

Genre: Roman

Aantal pagina's: 247

Uitgeverij: Zomer & Keuning

ISBN: 9789020543704