Overslaan en naar de inhoud gaan

Anke Werker en Sanne van der Bruggen – Jane (Austen) voor iedereen

In juli 2017 was het precies 200 jaar geleden dat Jane Austen stierf, maar… ze is nog springlevend. Jane Austen heeft fanclubs, een museum en zelfs een eigen festival, eens in de paar jaar wordt één van haar romans verfilmd.

Als zij nu nog had geleefd, was ze rijk geweest van alle merchandise rondom haar naam. Van pleisters tot gympen: je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een product waar Jane Austen op te vinden is. Maar wie wás deze Engelse schrijfster eigenlijk? En waarom spreken Pride and Prejudice en haar andere boeken tweehonderd jaar na dato nog zo tot de verbeelding?

Als je het boek ‘Jane (Austen) voor iedereen’ in de boekhandel of de bibliotheek ziet liggen, wordt je aandacht meteen getrokken. Het heeft namelijk een prachtige kaft waar je gewoon even naar moet kijken. En… ook de binnenkant is absoluut de moeite waard.

Na een korte inleiding beginnen de auteurs Anke Werker en Sanne van der Bruggen aan hun ode aan Jane Austen. Je kunt het haast zo gek niet bedenken of de twee auteurs behandelen het in hun boek. Denk hierbij onder meer aan de Austen-stamboom, de verschillende boeken, de belangrijkste momenten uit Janes leven en teatime! Je kunt merken dat Werker en Van der Bruggen zich goed verdiept hebben in Jane Austen. Veel (nieuwe) feitjes over deze vrouw komen in het boek naar voren.

‘Jane (Austen) voor iedereen’ leest heerlijk weg. De schrijfstijl is vlot en de afbeeldingen nodigen uit om het boek extra goed te bekijken. Het maakt van het boek een feestje om te lezen. Heerlijk! Echte Jane Austen-fans horen dit boek gewoon te lezen en in hun boekenkast weg te zetten. Ik denk dat ik nog regelmatig door dit boek heen zal gaan bladeren. Al is het alleen maar om opnieuw van de mooie illustraties te genieten…

Auteurs: Anke Werker en Sanne van der Bruggen
Titel: Jane (Austen) voor iedereen
Genre: Non-fictie
Aantal pagina's: 96
Uitgeverij: Karmijn
ISBN: 9789492168184