Overslaan en naar de inhoud gaan

Anna Levander – Morten

Morten Mathijsen is een politicus bij de partij De Nieuwe Liberalen. In de peilingen staat zijn partij verrassend aan kop. Er kan haast niets fout gaan of De Nieuwe Liberalen zullen een memorabele overwinning behalen bij de verkiezingen. Mathijsen is de tweede man van de partij, maar zijn ambities reiken verder: hij wil de leider worden.

Vanuit het niets dreigt er een duistere zaak uit Mathijsens verleden boven water te komen. Dit zal zijn droom om politiek leider van Nederland te worden in de weg kunnen staan. Daarom schakelt hij de hulp van Evelien Bax in. Samen met haar gaat hij tot het uiterste om het onheil af te wenden. Dat gaat echter niet gepaard zonder enkele slachtoffers.

Marijn Flanders heeft politicologie gestudeerd, maar werkt bij een uitgeverij waar ze de rotklusjes krijgt. Ze hoopt ooit als auteur door te breken. Op een dag krijgt ze een interessant, niet-gepubliceerd manuscript onder ogen, waarin iets te lezen valt over Mathijsens verleden. Zou dit haar grote doorbraak kunnen betekenen?

In ‘Morten’ draait het om het politieke spel dat zich in Nederland afspeelt. Het verhaal wordt vanuit twee personages verteld: Morten Mathijsen en Marijn Flanders. Afwisselend lees je vanuit de derde persoon Mathijsen en de ik-persoon Marijn. Dat is in het begin wel even schakelen, vooral als er in de hoofdstukken van Marijn ook nog stukken uit het manuscript te lezen zijn. Je moet daardoor in het begin goed opletten wie wie is en welke rol hij/zij in het verhaal heeft.

Anna Levander geeft met ‘Morten’ een inkijkje in de politieke keuken van Den Haag. Met het personage Morten laten de auteurs op een geloofwaardige manier zien hoe een politicus zich vooral in verkiezingstijd staande probeert te houden in de media en bij het thuisfront. Morten wil er zowel voor zijn gezin zijn als voor zijn kiezers. Dat is niet altijd mogelijk.

Dankzij de korte hoofdstukken, de spanningselementen en de vlotte schrijfstijl van de auteurs leest het verhaal lekker door. Dat wekt de verwachting van een zeer spannende ontknoping. Helaas valt die wat tegen. Desalniettemin zorgt de epiloog ervoor dat je wel uitkijkt naar het volgende deel.

Anna Levander is het pseudoniem van journalistenduo Annet de Jong en Dominique van der Heyde. ‘Morten’ is het eerste deel van de Morten-trilogie.

Auteur: Anna Levander
Titel: Morten
Genre: Thriller
Aantal pagina's: 286
Uitgeverij: Uitgeverij Q
ISBN: 9789021457734