Overslaan en naar de inhoud gaan

Anna McPartlin – De 9 dagen van Rabbit Hayes

Rabbit Hayes is een alleenstaande moeder van de 12-jarige Juliet. Ze is ongeneeslijk ziek en wordt in een verpleeghuis opgenomen, waar ze haar laatste dagen door zal brengen. Haar liefhebbende familie en vrienden zijn zoveel mogelijk bij haar.

Iedereen gaat op zijn of haar eigen manier om met de naderende dood van Rabbit. Vader Jack en moeder Molly gaan op zoek naar elk onderzoek om hun dochter te kunnen redden. Dochter Juliet zorgt al vier jaar voor haar moeder en wil daar gewoon mee doorgaan. Grote zus Grace doet wat ze kan voor haar kleine zusje; haar man en vier zonen helpen zo goed als ze kunnen. Grote broer Davey komt terug uit Amerika om bij zijn zusje te zijn. En beste vriendin Marjorie komt en gaat wanneer het nodig is.

Het onderwerp in ‘De 9 dagen van Rabbit Hayes’ is heftig. Zeer heftig. Maar Anna McPartlin maakt het verhaal niet te zwaar. Het is juist een mooi, ontroerend en indrukwekkend boek geworden. Al vanaf de eerste pagina’s word je als lezer opgenomen in de familie Hayes. Het is een bijzondere en gezellige familie. Elk familielid heeft zo zijn of haar eigen plaats, maar ze zijn er voor elkaar… in goede en in slechte dagen. De auteur beschrijft alle personages zeer beeldend, waardoor je ze allemaal zo voor je ziet.

Door de toegankelijke schrijfstijl van McPartlin leest het verhaal vlot. Alle belangrijke personen uit Rabbits leven komen aan bod, ook die uit het verleden. Door de verschillende perspectiefwisselingen lees je van elk van hen de gedachten en gevoelens. Dat maakt van ‘De 9 dagen van Rabbit Hayes’ een compleet verhaal. Je weet hoe iedereen omgaat met het grote verlies en welke stappen ze allemaal maken om uiteindelijk afscheid te moeten nemen van een zeer dierbaar persoon.

Met tranen in je ogen lees je de laatste twee dagen uit het boek. Wat heeft McPartlin het allemaal op een prachtige manier beschreven. Zodra het boek uithebt, laat het je niet zomaar los. Het verhaal blijft nog even door je hoofd spoken. Net als de vraag “Wat zou jij nog willen doen of zeggen als je nog maar negen dagen te leven hebt?”

Auteur: Anna McPartlin
Titel: De 9 dagen van Rabbit Hayes
Genre: Roman
Aantal pagina's: 392
Uitgeverij: A.W. Bruna
ISBN: 9789400507104