Overslaan en naar de inhoud gaan

Anna West – Het spel van leugens

Tijdens een echtelijke ruzie tussen Eva en Peter, een veelbelovend politicus, overlijdt hun tweejarige zoontje Aron. Peter stelt voor tegen de politie te vertellen dat het kind ontvoerd is. Op die manier is zijn carrière gered en zal Eva niet worden veroordeeld.

Zeventien jaar later, op de avond dat Peter tot minister van Justitie wordt benoemd, staat Aron voor de deur.

‘Het spel van leugens’ is een intrigerend boek te noemen. Het lezen van de flaptekst alleen al maakt je ontzettend nieuwsgierig naar dit verhaal. Hoe kan het dan Aron als tweejarige is overleden en zeventien jaar later ineens springlevend voor de deur staat? Is dit wel Aron of is het toch iemand anders? Anna West heeft hiermee alle ingrediënten in huis om haar lezers geboeid te houden. Weet ze dat ook voor elkaar te krijgen?

Het verhaal wordt vanuit Eva verteld. Daardoor weet je tijdens het lezen net zoveel als dit hoofdpersonage en ga je mee in haar verdenkingen en ontdekkingen. Als zij ergens over twijfelt, doe jij dat als lezer ook meteen omdat dat de informatie is die hebt gekregen. Tegelijkertijd zet je soms je vraagtekens bij acties van Eva. Is het wel allemaal helemaal logisch wat ze doet? West houdt haar lezers op die manier goed bezig. De terugblikken naar het verleden helpen daar ook bij. Je wil weten wat er tijdens de fatale nacht is gebeurd, maar vooral ook: wie is die 19-jarige jongen die ineens bij Eva en Peter voor de deur stond?

‘Het spel van leugens’ stapelt vraag na vraag op, zoals je in mijn recensie kunt merken. Net als je iets door lijkt te hebben, komen er weer een aantal nieuwe vragen bij waardoor je eigenlijk niets meer zeker weet. De verwarring die je als lezer krijgt, past binnen het verhaal… maar het is wel iets waar je als lezer tegen moet kunnen. Uiteindelijk werk je naar een ontknoping toe, die toch wel verrassend is maar niet helemaal bevredigend. De auteur laat je vrij veel zelf invullen en de daadwerkelijke antwoorden komen pas in de laatste paar pagina’s. Wat mij betreft, had West dat iets uitgebreider mogen doen. Dat neemt verder niet weg dat je een aantal interessante leesuurtjes hebt als je aan deze psychologische thriller begint.

Auteur: Anna West
Titel: Het spel van leugens
Genre: (Psychologische) Thriller
Aantal pagina's: 350
Uitgeverij: De Crime Compagnie
ISBN: 9789461094520