Overslaan en naar de inhoud gaan

Annette Rijsdam – Jij en ik… samengevat

Vera werkt als junior beeldredacteur bij een toonaangevend literair tijdschrift en hield tijdens een vergadering een bezield betoog voor romanceboeken. Haar voorstel om meer aandacht te geven aan dat genre werd met harde hand van tafel geveegd door haar baas, de illustere Mr. Worth. Zo makkelijk geeft ze zich echter niet gewonnen en ze neemt zich voor hem hoogstpersoonlijk te overtuigen van de kracht van romantiek.

Om haar nieuwe missie meer kans van slagen te geven, vraagt ze advies aan haar favoriete romanceschrijfster, Ann Gregory. Zal ze met de hulp van Ann een nieuwe kant van Mr. Worth leren kennen?

Het concept van ‘Jij en ik… samengevat’ is interessant gekozen: zoek contact met je favoriete romantische auteur om de liefde van je leven te veroveren. Dat heeft Annette Rijsdam leuk gedaan door tussen het verhaal door de mailwisseling tussen Vera en Ann erin te zetten.

Het kost jammer genoeg even wat tijd om in het verhaal te komen. Je valt voor je gevoel middenin een boek en je hebt wat meer informatie nodig om één en ander te begrijpen. Die informatie komt er wel, maar dat duurt soms even. Daardoor duurt het lang voordat je lekker in het verhaal zit en leg je het in eerste instantie gemakkelijk weg.

Mr. Worth als naam voor dit personage leest soms wat gek. Hij blijft daardoor lange tijd een vrij afstandelijk persoon, terwijl hij toch een belangrijke rol in het verhaal speelt. Je snapt uiteindelijk waarom Rijsdam hiervoor gekozen heeft en dat blijkt prima binnen het verhaal te passen. Het zorgt er tegelijkertijd voor dat je als lezer weinig met dit personage hebt.

Ook hoofdpersonage Vera lijkt soms wat lastig te doorgronden. Als lezer probeer je tijdens het lezen van een verhaal een soort band met personages op te bouwen; dat lijkt in ‘Jij en ik… samengevat’ helaas lange tijd niet te lukken.

De epiloog vormt een mooie en interessante afsluiting van het verhaal. Door de flaptekst had ik een andersoortige feelgood roman verwacht dan nu het geval was. Rijsdam beschrijft dit genre op een andere manier dan ik tot nu toe gewend was. Dat geeft het hier en daar zeker een interessante wending, maar het zorgt ook voor dat je je verwachtingen redelijk moet bijstellen.

Auteur: Annette Rijsdam
Titel: Jij en ik… samengevat
Serie: Jij en ik
Genre: Roman
Aantal pagina's: 226
Uitgeverij: Loft Books
ISBN: 9789047206132