Overslaan en naar de inhoud gaan

Annie M.G. Schmidt – Jip en Janneke

Jip en Janneke zijn twee kleuters die naast elkaar wonen. Samen maken ze allerlei heel gewone, dagelijkse dingen mee. Zo kleuren ze graag samen, vinden ze koken en bakken erg leuk, gaan ze regelmatig bij familie op bezoek en vinden ze elkaar soms ook even niet zo lief.

‘Jip en Janneke’ zijn twee hele bekende personages van de hand van Annie M.G. Schmidt en Fiep Westendorp. De verhalen werden vroeger al veel voorgelezen door (groot)ouders aan hun (klein)kinderen en dat gebeurt nu nog steeds. Mijn man en ik lezen de verhaaltjes van deze twee figuren regelmatig voor aan ons zoontje.

Het boek bestaat uit een groot aantal korte verhalen, die elk een goed afgerond geheel vormen. Het zijn daardoor ideale verhalen om even voor het slapengaan voor te lezen. Het leuke aan deze verhalen is dat ze aan de ene kant tijdloos zijn, maar aan de andere kant soms toch wat gedateerd over kunnen komen. Ze geven op deze manier wel een mooi inzicht hoe het leven er ruim vijftig jaar geleden uitzag (betalen met guldens, boodschappen doen bij de lokale boer, lekker veel buitenspelen, etc.).

Schmidt en Westendorp hadden van tevoren vast niet verwacht hoe populair ‘Jip en Janneke’ zouden gaan worden. Dit boek mag natuurlijk niet ontbreken in je boekenkast!

Auteur: Annie M.G. Schmidt
Illustrator: Fiep Westendorp
Titel: Jip en Janneke
Genre: Kinderboek
Aantal pagina's: 360
Uitgeverij: Querido
ISBN: 9789045124216