Overslaan en naar de inhoud gaan

Anouk Ellen Susan – LEKKER anders

Nederland en Duitsland zijn buurlanden die economisch sterk van elkaar profiteren. Vooral in de grensregio‘s is er sprake van een intensieve samenwerking. Maar hoe goed verloopt die samenwerking daadwerkelijk? Zijn de buurlanden echt zo close?

De afstand tussen de beide landen is weliswaar klein, maar de culturele verschillen zijn groot. Zowel op professioneel vlak als in het dagelijks leven kan dit in beide culturen eenvoudig tot miscommunicatie en misverstanden leiden, waardoor mooie kansen onbenut blijven. Hoe komen we tot een succesvolle samenwerking en kunnen we optimaal profiteren van elkaars nabijheid?

Het eerste dat opvalt aan ‘LEKKER anders’ is dat het boek zowel in het Nederlands als in het Duits is geschreven. Aan de ene kant begin je het verhaal in het Nederlands en aan andere kant in het Duits. Ik heb de Nederlandse versie gelezen.

Na een voorwoord van Bern Stelter (auteur en entertainer) en Anouk Ellen Susan (auteur van het boek) gaat het boek daadwerkelijk beginnen. Onderverdeeld in verschillende onderwerpen kom je meer te weten over Nederland en Duitsland. Wat zijn bijvoorbeeld typisch Nederlandse en typisch Duitse eigenschappen? Waaraan geven Nederlanders vooral geld uit en waaraan doen de Duitsers dit? Hoe zit het Nederlandse danwel het Duitse onderwijs eruit? Op deze en heel veel andere vragen krijg je antwoord tijdens het lezen van ‘LEKKER anders’.

Anouk Ellen Susan heeft een heldere en duidelijke schrijfstijl. Ze weet op een boeiende manier de verschillen tussen de twee buurlanden uit te leggen. De ene keer gebeurt dit op een wat zakelijkere toon; de andere keer zit er humor bij. Tussen de passages door vind je af en toe een afbeelding of een grafiek of iets dergelijks, waardoor het allemaal nog wat fijner te lezen is. Al met al heeft de auteur een interessant boek geschreven.

Anouk Ellen Susan is een Nederlandse, die in Duitsland is opgegroeid en zich in beide landen thuis voelt, zowel taalkundig als emotioneel en mentaal.

Auteur: Anouk Ellen Susan
Titel: LEKKER anders
Ondertitel: Nederlanders en Duitsers: vrienden met elk hun eigen bijzonderheden
Genre: Non-fictie
Aantal pagina's: 180
Uitgeverij: mediamixx GmbH
ISBN: 9783981053364