Overslaan en naar de inhoud gaan

Antoine Leiris – Mijn haat krijgen jullie niet

Parijs, 13 november 2015. Antoine Leiris is thuis met zoontje Melvin van 1,5 jaar, terwijl zijn vrouw Hélène met een vriend naar een concert is in het Bataclantheater. Melvin slaapt en Antoine leest. Hij wil wakker blijven tot zijn vrouw weer thuis is.

Opeens ontvangt Antoine allerlei berichten op zijn telefoon over een aanslag. Hij probeert zijn vrouw te pakken te krijgen, maar ze neemt haar telefoon niet op. Samen met zijn broer gaat hij op zoek naar haar. 24 uur later ontvangt hij het verschrikkelijke bericht dat ze die vrijdagavond om het leven is gekomen. Om zijn gevoelens te uiten, schrijft hij enkele dagen later een brief aan de terroristen die hij op Facebook plaatst. Deze brief wordt wereldnieuws.

‘Mijn haat krijgen jullie niet’ is een zeer indrukwekkend verhaal. Een man verliest de liefde van zijn leven; een zoon verliest zijn moeder nog voordat hij haar echt heeft leren kennen. De twee zijn nu voortaan samen en moeten er het beste van zien te maken. Antoine Leiris neemt zijn lezers mee in deze zoektocht. Met weinig woorden vertelt hij zijn verhaal. Een verhaal dat je raakt en dat je ontroert.

Zo vertelt hij hoe hij door de andere ouders – vooral moeders – wordt aangekeken in de crèche waar zijn zoontje naartoe gaat. Als hij binnenkomt, is steevast de vraag “wiens mama komt daar binnen?” De andere moeders willen hem en Melvin helpen. Het goedbedoelde zelfgemaakte eten verdwijnt echter in de gootsteen; Melvin is namelijk vooral kant-en-klare-potjes gewend. Zoiets simpels maakt veel indruk. Dat geldt ook voor de brief die Antoine op Facebook heeft geplaatst. Hij weet de juiste woorden te vinden om veel mensen te raken. Erg knap, zeker als je je maar probeert voor te stellen hoe moeilijk zijn situatie nu moet zijn.

Tijdens het lezen van ‘Mijn haat krijgen jullie niet’ heb ik regelmatig kippenvel op mijn armen gehad. Als je eenmaal begonnen bent met lezen wil je het meteen ook uitlezen. Je gunt Antoine en zijn zoontje Melvin een prachtig en zorgeloos leven, ook al is alles veranderd na die 13 november van vorig jaar. Hun verhaal blijft nog wel even in je hoofd rondspoken als je het boek uithebt en het laat een diepe indruk achter.

Auteur: Antoine Leiris
Titel: Mijn haat krijgen jullie niet
Genre: Non-fictie
Aantal pagina's: 112
Uitgeverij: Atlas Contact
ISBN: 9789045032832