Overslaan en naar de inhoud gaan

Astrid Holleeder – Judas

In 2013 besluiten Astrid en Sonja Holleeder te doen wat niemand voor mogelijk hield: ze staan op tegen hun broer Willem en leggen zeer belastende verklaringen tegen hem af. Ook Willems ex-vriendin Sandra den Hartog legt verklaringen af. Op 24 maart 2015 komt het nieuws ‘Vrouwen vloeren Holleeder’ naar buiten en zijn in RTL Late Night schokkende geluidsfragmenten te horen. De val van de onaantastbare Willem Holleeder is begonnen.

Dertig jaar lang heeft Willem Holleeder zijn familie geterroriseerd, afgeperst en bedreigd, net zoals zijn alcoholistische vader heeft gedaan. Kinderen, vrouwen, aangetrouwde familie en zelfs moeder Stien: niemand ontkwam aan hun dwanggezag. Totdat de zussen willen dat er een einde aan komt. Willem moet levenslang in de gevangenis komen. Met alle gevolgen van dien…

Vrijdagavond 4 november las Isa Hoes bij RTL Late Night een stukje voor uit ‘Judas’. In het diepste geheim heeft Astrid Holleeder aan dit boek gewerkt. Het boek is in het buitenland gedrukt en uitgeverijen wisten niet wat ze binnen zouden krijgen. Er was hen alleen verteld dat er een run op Project X zou komen. En dat was inderdaad het geval op zaterdag 5 november. Binnen één dag was druk 1 uitverkocht!

Het boek begint na de uitzending van Willem bij College Tour in 2012 waar hij uitgroeide tot nationale knuffelcrimineel. Een status waar Astrid niets mee kon. Vanaf dat moment neemt de auteur je mee naar het heden en het verleden. Je leest onder meer over het verloop van hun jeugd, de Heineken-ontvoering in 1983 en de verschillende liquidaties. Het verhaal leest vlot en lijkt haast wel een film. Alleen weet je in dit geval dat de gebeurtenissen echt gebeurd zijn.

Wat knap dat Astrid dit verhaal, haar testament zoals ze het zelf noemt, op papier heeft durven zetten. Met verbazing en ongeloof lees je sommige passages in ‘Judas’. Gelukkig is het voor veel mensen een ver-van-je-bed-show. Erg indrukwekkend en interessant verhaal om te lezen. De gebeurtenissen blijven nog wel even door je hoofd spoken. Dat geldt ook voor de vraag welke (fatale) gevolgen dit boek kan hebben…

Auteur: Astrid Holleeder
Titel: Judas
Genre: Non-fictie
Aantal pagina's: 576
Uitgeverij: Lebowski
ISBN: 9789048825028