Overslaan en naar de inhoud gaan

Auke van Stralen – Tankstelle

Douwe studeert wiskunde en werkt bij de toiletten van een tankstation. Hij is bevriend met Mehmet en Tonio. Ze zitten op dezelfde voetbalclub en werken bij hetzelfde tankstation. Via Tonio maken Douwe en Mehmet kennis met de VOWA. Dit is een koeriersdienst van “zeepjes”, die via zeer luxe auto’s vervoerd worden. Douwe en Mehmet besluiten zich bij deze dienst aan te sluiten en komen terecht in een wereld vol geheime codes, snelwegen en hotels.

Aan het eind van elke rit zijn er bergen geld voor iedereen. Daarnaast zijn er veel vrouwen, lekkere champagne en uitstapjes naar moderne badplaatsen. Douwe lijkt zich er prima te vermaken. Totdat hij er na lange tijd achter komt dat de grens tussen vriendschap en verraad dun is. Flinterdun zelfs…

In ‘Tankstelle’ maken we kennis met Douwe, de ik-persoon uit het verhaal. Hij heeft het prima naar zijn zin in het leven dat hij heeft. Dat wordt alleen maar beter als hij Tonio en Mehmet ontmoet. Ze hebben plezier tijdens het voetballen en tijdens hun werk bij het tankstation. Na de spannende proloog begint het verhaal rustig. Auke van Stralen geeft ons in zijn debuutroman de gelegenheid om rustig kennis te maken met de verschillende personages en hun kenmerken. Douwe is overduidelijk een wiskundige-in-de-dop; hij telt van alles wat hij tegenkomt, bijvoorbeeld de tegeltjes in de toiletruimtes.

Als Tonio zijn twee vrienden laat toetreden bij de VOWA begint het verhaal wat meer te leven. Douwe en Mehmet weten eigenlijk niet echt waar ze aan gaan beginnen, en al helemaal niet waar het zal eindigen. Van Stralen laat het verhaal vooral via de snelweg verlopen. Op soms haast filmische wijze worden de ritjes beschreven; de actiefilmliefhebbers zullen hun hart ophalen bij deze scènes. Voor mij kwam het af en toe iets te vaak voorbij. Het hoort bij het verhaal, maar het haalde voor mij soms de spanning uit het verhaal. Dat neemt niet weg dat ‘Tankstelle’ een boeiend verhaal over vriendschap is. De auteur laat zien hoe een hechte vriendschap uiteindelijk ten onder kan gaan aan wantrouwen, hebzucht en leugens.

Auteur: Auke van Stralen
Titel: Tankstelle
Genre: Roman
Aantal pagina's: 288
Uitgeverij: Nieuw Amsterdam
ISBN: 9789046815816