Overslaan en naar de inhoud gaan

Beth O’Leary – Veel liefs

Tiffy is 27, onverwacht vrijgezel, niet heel rijk en heeft snel een flat nodig. Leon is 27, draait nachtdiensten als verpleger en heeft geld nodig voor een advocaat voor zijn broer, die onschuldig vastzit. De oplossing: ze delen Leons flat. (Of eigenlijk – Leons bed.) Leon slaapt er overdag, als Tiffy op haar werk is, en de rest van de tijd woont Tiffy er. Ze houden zich aan de huisregels, komen elkaar nooit tegen, en deze situatie bevalt hun prima.

Terwijl Tiffy’s ex enge, stalkerachtige trekjes lijkt te vertonen en het hoger beroep van Leons broer niet wil vlotten, begint wat een zakelijke (en vooral tijdelijke!) overeenkomst had moeten zijn langzaam als thuis te voelen. Maar hoeveel kun je écht over iemand weten als je elkaar nog nooit ontmoet hebt…?

Net zoals bij ’Tot snel’ lees je het verhaal van ‘Veel liefs’ vanuit twee personages: Tiffy en Leon. Het eerste personage sluit je als het ware meteen in je hart; aan het tweede personage moet je wat meer wennen. Dat komt onder andere door de manier waarop Beth O’Leary dit personage vorm geeft. Leon praat en denkt niet altijd in volzinnen, waardoor het in eerste instantie niet prettig leest. Later ontdek je waarom de auteur hiervoor gekozen heeft en raak je eraan gewend. Dan ontdek je dat Leon eigenlijk gewoon een lief en bijzonder persoon is.

Het plot achter dit verhaal is ook bijzonder te noemen: twee mensen delen een huis (en een bed) zonder dat ze elkaar zien. Je vraagt je meteen af hoe dat in de praktijk gaat werken. Het is heel mooi om te lezen hoe O’Leary dit vorm heeft gegeven. Zo leuk hoe “de twee huisgenoten” met elkaar communiceren via briefjes en hoe hun contact steeds intenser wordt. Je ziet ze gewoonweg naar elkaar toegroeien… of toch niet? Die spanning is op sommige momenten haast voelbaar in het verhaal.

De auteur weet met ‘Veel liefs’ een mooi en bijzonder verhaal neer te zetten. De beide personages zijn lief en leuk en ze hebben zo hun eigen gewoonten en rituelen. De verschillende bijrollen voegen iets toe aan het verhaal en geven het nog meer kleur. Net zoals in ‘Tot snel’ schroomt O’Leary wederom niet om heftigere thema’s aan bod te laten komen, waaronder een broer in de gevangenis en een stalker. Dat alles bij elkaar zorgt voor een fijne roman met hier en daar een spannend element.

Auteur: Beth O’Leary
Titel: Veel liefs
Genre: Roman
Aantal pagina's: 364
Uitgeverij: De Fontein
ISBN: 9789026145933