Overslaan en naar de inhoud gaan

Boekentag: 20 vragen over boeken

Het is alweer even geleden dat ik een boekentag heb ingevuld. Deze kwam ik op internet tegen en het leek me leuk om ‘m in te vullen. Neem deze tag gerust over als je ‘m zelf ook wil invullen.

1. Word je ziek wanneer je in de auto een boek leest?
Vaak wel. Lezen lukt aardig als we op de snelweg zitten, maar zodra er bochten komen moet ik stoppen met lezen omdat ik anders misselijk wordt. In de trein of de bus kan ik lezen als ik vooruit zit.

2. Welke schrijfstijl van welke auteur vind je absoluut uniek en waarom?
Die van Ellen Linda, omdat zij een “niet-standaard hoofdpersonage” kiest waardoor haar verhalen unieke en onverwachte wendingen krijgen. Dat komt bijvoorbeeld naar voren bij haar laatste boek ’Crash’.

3. De Harry Potter boekenserie of de Twilight Saga series? Geef drie argumenten.
Harry Potter! De redenen? Deze boeken kun je blijven herlezen en herlezen en herlezen. De personages zijn geweldig en zie je door de boeken heen opgroeien. En Dobby… want iedereen kan wel een Dobby in zijn of haar leven gebruiken.

4. Heb je een boekentas en zo ja wat zit er nog meer in naast boeken?
Ik heb geen speciale boekentas; ik heb altijd een schoudertas bij. Vaak zit daar een boek of mijn e-reader in. Ik probeer veel vrije momenten te gebruiken om even te kunnen lezen.

5. Ruik je aan je boeken?
Ja, welke boekenliefhebber doet dat nu niet? Vooral van die oude boeken die echt naar bibliotheek ofzo ruiken.

6. Boeken met of zonder illustraties?
Dan heb ik toch een voorkeur voor boeken zonder illustraties maar mét een aansprekende kaft. Maar in kinder- en jeugdboeken vind ik illustraties wel heel belangrijk.

7. Welk boek vond je heel erg mooi om te lezen maar waar je later erachter kwam dat de schrijfstijl eigenlijk helemaal niets was?
Dat heb ik nog nooit gehad. Volgens mij hoort een boek mooi vinden en een fijne schrijfstijl bij elkaar. Als ik een schrijfstijl niet prettig vind, heb ik moeite met het lezen van het boek waardoor ik het boek vaak ook niet mooi vind. Soms heb ik wel moeite om in een verhaal te komen, zoals bijvoorbeeld bij het eerste deel van de Millennium-reeks, maar ben ik achteraf wel blij dat ik door ben blijven lezen.

8. Heb je grappige anekdotes vanuit je kindertijd die over boeken gaan?
Uhm… lastige vraag. Ik weet dat ik als klein meisje al dol was op lezen. Mijn moeder had een abonnement van de bibliotheek en ik vond het geweldig als ik mee mocht om mijn eigen boeken uit te zoeken. Hoe meer ik er mee mocht nemen, hoe liever ik het had. Die liefde voor lezen is eigenlijk nooit weggegaan.

9. Wat is het dunste boek op je boekenplank?
‘Hoera, herfst!’ van Vivian den Hollander

10. Wat is het dikste boek op je boekenplank?
‘De Nederlandse Coming of Age Literatuur in 100 verhalen’ van Ronald Giphart

11. Schrijf je ook naast dat je leest? Zou je ooit een auteur willen worden?
Voor mijn website schrijf ik natuurlijk recensies en blogs. En als correspondente voor de lokale krant schrijf ik wekelijks een aantal artikelen. Het lijkt me heel gaaf om ooit nog een boek te schrijven en te publiceren. Ideeën genoeg, maar nu nog tijd vrijmaken om eens iets uit te werken.

12. Wanneer werd lezen zeg maar echt jouw ding?
Ik lees al veel zolang als ik me kan herinneren… en dat hoop ik nog vele, vele jaren te blijven doen.

13. Wat is je meest favoriete klassieke titel?
‘De aanslag’ van Harry Mulisch. Dit boek heb ik al heel vaak gelezen en maakte vanaf de eerste keer dat ik het las veel indruk op me.

14. Als je een boek als cadeau zou krijgen dat je al gelezen hebt maar ontzettend haatte, wat zou je dan doen?
Een boek haten vind ik wel heel sterk uitgedrukt. Als ik een boek cadeau krijg dat ik al gelezen heb, dan zou ik dat eerlijk zeggen en vragen of ik het voor iets anders om mag ruilen.

15. Welke boekenserie ken je die niet zo bekend is en welke je aan zou raden?
De Zwaar-trilogie van Chantal van Gastel. Ik heb deze reeks inmiddels drie keer gelezen en zou er zo weer in kunnen beginnen. Heerlijke boeken om te lezen.

16. Wat is een slechte gewoonte die je hebt met betrekking tot boeken?
Pfff, moeilijke vraag. Ik gebruik boekenleggers, zodat er geen ezelsoren in mijn boeken komen. Ik heb al mijn boeken in een app staan, zodat ik weet wat ik allemaal al in huis heb. Een timmerman heeft een op maat gemaakte boekenkast voor de zolder gemaakt, zodat ik al mijn boeken ergens kan bewaren (en niet meer in dozen waar ze heel lang in gezeten hebben). Maar een slechte gewoonte… dat weet ik zo niet.

17. Wat is je favoriete woord?
Stokstaartje! Een leuke naam voor een grappig dier.

18. Ben je een nerd, saai of een einzelganger? Of al het bovenstaande?
Een nerd, die dol is op lezen, graag series kijkt op Netflix, het heerlijk vindt om een wandeling in de natuur te maken en af en toe lekker een computerspelletje speelt.

19. Open einde of happy end?
Het liefste een happy end, of in ieder geval dat het verhaal een gesloten einde heeft. Met uitzondering van series, maar dan wil ik wel graag van tevoren weten dat het een serie is. Zo is Linda Jansma nu bezig met een trilogie, waarvan het eerste deel ’Schaduwkinderen’ vorig jaar is verschenen. Dit boek heeft een open einde, maar je weet dat er nog twee boeken in deze serie zullen volgen. Daar kijk ik overigens al enorm naar uit.

20. Liefdesromans of actieboeken met enkele liefdesscenes erin?
Dan ga ik voor liefdesromans om heerlijk bij weg te zwijmelen. Lees ik daarna gewoon weer een spannende thriller waar af en toe wat liefde in voorbij komt.