Overslaan en naar de inhoud gaan

Camilla Läckberg – Oorlogskind

Erica Falck heeft op zolder een doosje met spullen van haar moeder gevonden, waaronder een oude nazi-medaille. Waarom had haar moeder dit in haar bezit? Erica worstelt met deze vraag, en besluit op onderzoek uit te gaan. Ze hoopt bij de gepensioneerde geschiedenisleraar Erik Frankel een antwoord te krijgen; een expert op het gebied van onderscheidingen. Maar dit lukt niet. Frankel geeft ontwijkende antwoorden en probeert haar zo snel mogelijk weg te krijgen.

Twee maanden later is Erik Frankel dood; hij is vermoord. Erica is in schok, en hoopt toch nog een antwoord op haar vraag te krijgen. Dan ontdekt ze de dagboeken van haar moeder. Daarin vindt ze de antwoorden die ze zoekt, en ontdekt ze ook waarom haar moeder nooit een band met haar dochters kon opbouwen.

Het vorige boek van Läckberg, ‘Zusje’, eindigt ermee dat Erica een nazi-medaille bij haar moeders spullen vindt. Ze gaat in dit boek op onderzoek uit; ze wil meer te weten te komen over haar moeder en haar verleden. Ze hoopt er dan ook achter te komen waarom haar moeder zo’n kille, afstandelijke vrouw was. In de afgelopen vier boeken heeft Erica het meerdere malen over de slechte band met haar moeder gehad. Dankzij dit boek komen we erachter waarom dit het geval was.

Voor mij is ‘Oorlogskind’ veruit het beste boek van Camilla Läckberg. Elk boek van Läckberg draait ook om het privéleven van Erica en Patrik, maar bij deze gaat het grootste deel van het verhaal erover. Dat maakt het extra persoonlijk en daardoor ook extra interessant. Je leest in het heden over de zoektocht van Erica naar antwoorden op haar vragen en de zoektocht van Patrik bij het oplossen van de moord op Erik Frank. En daarnaast lees je in het verleden dagboekfragmenten van Erica’s moeder.

Uiteindelijk snap je waarom Erica’s moeder van een vrolijk en leuk meisje in een kille en afstandelijke vrouw, en ontdek je wat de moord van Erik Frankel ermee te maken heeft.

Auteur: Camilla Läckberg
Titel: Oorlogskind
Genre: Thriller
Aantal pagina's: 477
Uitgeverij: Ambo|Anthos
ISBN: 9789026331480