Overslaan en naar de inhoud gaan

Caroline Wammes – Los zand

Babs heeft het thuis en op haar werk prima voor elkaar. Ze is getrouwd met Geert en samen hebben ze een 14-jarige dochter Sascha. Sascha is flink aan het puberen, waar vooral Babs haar handen vol aan heeft. Manlief Geert laat de opvoeding maar al te graag aan haar over.

Babs werkt op het secretariaat van een bouwbedrijf samen met haar collega’s Ellen en Eef. Ze is haast de ideale secretaresse te noemen, en dat weet ze zelf ook. Ze vindt het daarom ook ontzettend jammer dat ze geen invloed heeft als haar nieuwe baas gekozen moet worden. De keuze valt op Chris, een doodgewone man. Babs vraagt zich af of hij Building International wel kan gaan leiden. Maar naarmate ze hem beter leert kennen, merkt ze dat hij bomvol creatieve ideeën zit en een goede visie heeft. En dat niet alleen… ze raakt zelfs gecharmeerd van hem. Als dat maar goed gaat…

‘Los zand’ is het romandebuut van Caroline Wammes, die zelf als secretaresse heeft gewerkt. Dat is te merken in het verhaal. De scènes rondom het secretariaat komen geloofwaardig en levensecht over. Het gekozen onderwerp is ook interessant: hoe gaat het eraan toe in de bouwwereld met nationale en internationale projecten?

In het begin moest ik wel even wennen aan de schrijfstijl. Deze komt vrij afstandelijk en soms zelfs zakelijk over. Dat past overigens wel bij het onderwerp. Ook kost het even tijd voor je het hoofdpersonage gaat waarderen. Je leest het verhaal vanuit Babs. Ze lijkt zichzelf heel erg goed te vinden in haar werk. En ja, ze doet haar werk ook naar behoren, maar soms is de arrogantie ietwat irritant. Wel heel knap hoe Wammes dit personage zo levensecht op papier heeft gekregen dat je je als lezer af en toe aan haar ergert.

Net als je denkt te weten hoe het verhaal zal gaan aflopen, komt de auteur met een verrassende wending dat leidt tot een onverwachts einde. De epiloog geeft tenslotte antwoord op de laatste vragen die je als lezer hebt. Met ‘Los zand’ heeft Wammes een prima romandebuut geschreven.

Auteur: Caroline Wammes
Titel: Los zand
Genre: (Liefdes)roman
Aantal pagina's: 277
Uitgeverij: Ellessy relax
ISBN: 9789086603091