Overslaan en naar de inhoud gaan

Cathy Halmans – Het kerstpakket

Laura Klein Olberdink is net kwaad weggelopen bij haar afspraak na een compleet mislukt avondje uit. En ze had het al moeilijk: met haar leeftijd, haar overheersende moeder, haar bazige zus, haar dominante vriendin, alle verkeerd gekozen vriendjes en het werk dat ze maar een beetje leuk vindt.

Simon van Brakel heeft net afscheid genomen van zijn collega’s. Hij is begin dertig en is zijn baan, zijn vriendin en zijn huis kwijt. Zijn vrienden vinden dat hij vrij laconiek op de situatie reageert. Dat komt omdat Simon na ‘de verschrikkelijke gebeurtenis’ uit zijn jeugd besloten heeft zich nergens meer heel boos om te maken.

Simon en Laura ontmoeten elkaar in de trein. Twee wildvreemden die elkaar al gauw beter leren kennen als de treinreis minder voorspoedig blijkt te verlopen dan gepland. Een band van vertrouwelijkheid begint te groeien… totdat een dramatische gebeurtenis daar opeens een einde aan maakt. Hoe moeten ze nu verder?

Het uitgewerkte idee in ‘Het kerstpakket’ is origineel en bijzonder te noemen. Twee voor elkaar vreemde mensen zitten vlakbij elkaar in de trein en door het barre weer leren ze elkaar onverwachts kennen. Laura en Simon vertellen elkaar veel, heel veel. Als lezer vraag je je af of je dat zelf in zo’n situatie ook zou doen. Waarschijnlijk kun je daar pas het antwoord op geven als je in een soortgelijke situatie hebt gezeten.

Cathy Halmans heeft ervoor gekozen om het verhaal vanuit de beide hoofdpersonages te vertellen. In het begin zorgt dat ervoor dat je soms al wat meer weet dan een van de personen. Zo lees je vanuit Simon hoe hij Laura voor het eerst ziet, terwijl Laura daarna nog aan haar date moet gaan beginnen. Leuk gedaan! Toch leest het verhaal niet overal even prettig. Dat geldt met name voor de herinneringen uit het verleden. Deze komen af en toe wat abrupt naar voren, waardoor je niet altijd alles meteen even goed kunt volgen. Uiteindelijk komt alles samen en begrijp je hoe het een en ander in elkaar steekt.

Halmans zorgt voor een afsluitend geheel in ‘Het kerstpakket’. Niet voor elke lezer zal dit einde aansprekend zijn, maar het past wel perfect in het thema Kerstmis. Het is een perfect boek om heerlijk even tussendoor te lezen.

Auteur: Cathy Halmans
Titel: Het kerstpakket
Genre: Roman
Aantal pagina's: 260
Uitgeverij: Ellessy
ISBN: 9789086603206