Overslaan en naar de inhoud gaan

Charlotte de Monchy – Hart voor de zaak

Er is geen betere plek om te wonen dan op het betoverende Magnus Estate in Ierland. Tenminste, voor Julia, die het landgoed draaiende houdt. Haar oude cottage ligt samen met de net gerenoveerde vakantiewoningen aan een schilderachtig meer, haar collega’s zijn haar vrienden geworden en ze geniet van het buitenleven. Zo kan ze - al is het maar tijdelijk - haar lot uit de weg gaan: de fabriek van haar ouders overnemen in het kleurloze dorp in Nederland waar ze is opgegroeid.

Als de eerste gast zich aanmeldt voor de luxe cottages, is ze dan ook dik tevreden. Totdat hij voor haar neus staat en ze hem herkent. Scott Manswell, een norse rockster die in alle roddelbladen staat. En nooit met positief nieuws. Net die persoon die waarschijnlijk geen enkele waardering heeft voor de prachtige natuur, de biologische moestuin en de gekoesterde scharrelvarkens in het bos. Het kost Julia alles wat ze in zich heeft om in haar rol van beleefde gastvrouw te blijven. Gelukkig verschijnt ineens de knappe zoon van de eigenaresse om de zaken op het landgoed over te nemen, zijn charmes op haar los te laten en haar aandacht af te leiden.

Het verhaal van ‘Hart voor de zaak’ wordt vanuit twee personages verteld. Alleen blijkt de nadruk op met name Julia te liggen. Dat is op zich niet erg, maar Charlotte de Monchy had er wat mij betreft voor kunnen kiezen om het gehele boek vanuit haar te beschrijven. Die andere verhaallijn (vanuit George) komt daardoor wat magertjes over. Dat is jammer, want George komt erg aardig en sympathiek over.

Het duurde wel eventjes voordat ik lekker in het verhaal van ‘Hart voor de zaak’ zat. Julia komt in eerste instantie wat afstandelijk over, met name hoe ze reageert op de gast Scott. Pas als je haar beter leert kennen, begin je haar beter te begrijpen. Dan ben je al wel een eindje op weg in het boek.

Het loont overigens wel de moeite om door te lezen. Ik heb bijvoorbeeld erg genoten van de uitspraken van personage Lara, de beste vriendin van Julia. Zij gaf het verhaal zeker wat extra kleur. Richting het einde laat De Monchy een en ander op een mooie manier samenkomen. Het verloopt dan allemaal wel relatief snel, maar het zorgt wel voor een afsluitend geheel. Fans van deze auteur zullen dit nieuwste boek met plezier lezen.

Auteur: Charlotte de Monchy
Titel: Hart voor de zaak
Genre: Roman
Aantal pagina's: 384
Uitgeverij: Boekerij
ISBN: 9789022592991