Overslaan en naar de inhoud gaan

Charlotte Jacobi – De patisserie

Als de negentienjarige Ida Tritschler met haar familie naar de Elzas verhuist, kan ze niet wachten om haar nieuwe stad te ontdekken. In Straatsburg openen de Tritschlers hun droompatisserie, op een steenworp afstand van wat hun grootste rivaal blijkt te worden: de patisserie van de familie Picard.

Ida is vastbesloten de nieuwe taartenkoningin van de stad te worden, maar natuurlijk zitten de Picards niet op concurrentie te wachten. Tot overmaat van ramp wordt Ida ook nog verliefd op zoon Lucien Picard, wat een enorm schandaal veroorzaakt. Het jonge stel ontdekt dat de problemen tussen hun families veel verder gaan dan een simpele rivaliteit tussen de bakkerijen. Lukt het Ida en Lucien om alle obstakels te overwinnen en hun families bij elkaar te brengen?

Het verhaal van ‘De patisserie’ begint met een overzicht van de belangrijkste personages uit het boek. Dat is erg fijn, omdat je in het begin even zoekende bent wie wie allemaal is. Nu kun je gemakkelijk even terugbladeren naar het begin om te kijken met wie je uit welke familie te maken hebt. Heel fijn gedaan door Charlotte Jacobi, een pseudoniem van schrijversduo Eva Maria Bast en Jørn Precht.

Na een korte proloog gaat het verhaal dan echt beginnen. Jacobi heeft zich goed ingelezen in de tijd waarin het verhaal zich afspeelt. De achtergrond van de 19e eeuw wordt binnen het verhaal verweven en geeft het wat extra’s. Je leest een fijn verhaal in een interessante, historische context. De auteur schuwt het niet om details te gebruiken. Daardoor komt het verhaal nog meer tot leven voor de lezer. Het zorgt er ook voor dat je ontzettend zin hebt in alle gebakjes die voorbij komen.

‘De patisserie’ is opgedeeld in twee delen. Het eerste deel is heel uitgebreid en veruit het grootste. Het tweede deel is een stuk korter en komt soms wat afgeraffeld over. Dat is jammer. Als de auteur daar net wat meer aandacht aan besteed had, was dat het verhaal zeker ten goede gekomen. Nu gaat het einde allemaal net wat te snel. Al met al is ‘De patisserie’ een fijne en interessante roman om te lezen.

Auteur: Charlotte Jacobi
Titel: De patisserie
Genre: Roman
Aantal pagina's: 398
Uitgeverij: Xander Uitgevers
ISBN: 9789401616959