Overslaan en naar de inhoud gaan

Daniel Silva – Portret van een spion

Gabriel Allon is kunstrestaurateur en spion. Hij besluit met zijn vrouw Chiara een romantisch weekendje naar Londen te gaan. Het stel heeft zich hier erg op verheugd. Deze vreugde is van korte duur als ze horen dat er twee bomaanslagen zijn gepleegd: één in Parijs en één in Kopenhagen.

Als Gabriel met zijn vrouw in Covent Garden wandelt, merkt hij een verdachte man op. Deze man transpireert enorm, terwijl het helemaal niet warm is. Gabriel denkt dat de man een zelfmoordterrorist is. Hij bedenkt zich geen moment en komt in actie. Helaas lukt het hem dit niet goed, omdat hij wordt weggeduwd. Daarna vindt er een enorme explosie plaats. Gabriel besluit om op jacht te gaan naar het brein achter deze aanslagen. Zal hem dat lukken voor een volgende explosie plaatsvindt?

‘Portret van een spion’ is – zoals de titel al doet vermoeden – een heuse spionagethriller. Het is alweer het elfde boek met Gabriel Allon in de hoofdrol. Voor mij is dit boek een eerste kennismaking met Allon en ook met de auteur Daniel Silva. Je ondervindt overigens geen hinder dat dit het elfde boek uit een serie is; het verhaal is prima zelfstandig te lezen.

De auteur weet hoe hij spanning in een verhaal moet brengen. Door middel van korte hoofdstukken die in verschillende steden plaatsvinden, word je als lezer in het verhaal getrokken. Je krijgt telkens kleine stukjes informatie, die in eerste instantie meer vragen oproepen dan duidelijkheid verschaffen. Het gevolg: je blijft lezen in ‘Portret van een spion’. Je wilt weten wie er achter de explosies zit en waarom. En je hoopt dat Allon daar snel achter komt voor het te laat is en er een nieuwe explosie heeft plaatsgevonden.

Silva zet je regelmatig op het verkeerde been en gebruikt hier en daar verrassende wendingen. Dat resulteert in een spannend en boeiend boek, waarbij je af en toe op het puntje van je stoel zit. Absoluut een aanrader voor fans van spionagethrillers.

Auteur: Daniel Silva
Titel: Portret van een spion
Genre: Thriller
Aantal pagina's: 351
Uitgeverij: Boekerij
ISBN: 9789022568149