Overslaan en naar de inhoud gaan

De natuur centraal tijdens Boekenweek 2018

De 83e Boekenweek vindt plaats van zaterdag 10 tot en met zondag 18 maart. Het staat dit jaar in het teken van de natuur. Griet Op de Beeck heeft het Boekenweekgeschenk geschreven; Jan Terlouw het Boekenweekessay.

Elk jaar vindt in maart de Boekenweek plaats. Dit evenement heeft als doel om de positie van het boek in de samenleving steviger te verankeren en om het publiek te laten ontdekken hoe rijk het boekenaanbod in de boekwinkels is. Deze doelstelling wordt verstevigd door het aanbieden van een Boekenweekgeschenk. Met name boekenliefhebbers kopen elk jaar tijdens de Boekenweek een nieuw boek om dit geschenk te kunnen ontvangen. Bij besteding van € 12,50 aan Nederlandstalige boeken krijg je het al.

‘Gezien de feiten’
Ieder jaar is het weer spannend wie de eer krijgt om het Boekenweekgeschenk te mogen schrijven. Verschillende grote namen hebben dit al gedaan, waaronder Jan Wolkers, Joost Zwagerman, Tessa de Loo en Hella S. Haasse. De meerderheid van de geschenken is door een mannelijke auteur geschreven. Dit jaar heeft echter weer een vrouw de eer gekregen. Griet Op de Beeck heeft met ‘Gezien de feiten’ het Boekenweekgeschenk 2018 geschreven. Dit boek gaat over Olivia, een vrouw voor wie opeens alles anders wordt. Het is een verhaal over de kracht van spijt hebben, de gretige wil om goed te leven, de warme wurggreep van families, de angst om ruimte in te nemen, de kilte van de wereld zoals we haar kennen en het wapen dat liefde kan zijn, als ze echt is tenminste.

Naast het geschenk wordt sinds 1987 ook een Boekenweekessay uitgebracht. Sinds dat jaar staat de Boekenweek in het teken van een bepaald thema, waarover het essay gaat. Jan Terlouw heeft een essay over de natuur geschreven, getiteld ‘Natuurlijk’. Nog altijd vindt hij Nederland één van de mooiste landen van de wereld. Het groen, het water, de dijken, de jagende wolken, de wisseling der seizoenen, het fascineert hem mateloos. Maar hij is ook bezorgd, want de natuur is in gevaar. De klimaatverandering is een feit. Het is niet te laat, maar het is wel de hoogste tijd voor drastische maatregelen. ‘Natuurlijk’ is een ode aan de natuur en vurig pleidooi om de aarde in betere staat achter te laten voor volgende generaties.

Boekentips
Als veelvuldig lezer geef ik jullie graag een aantal boekentips, mochten jullie tijdens de Boekenweek een boek willen aanschaffen om het geschenk te ontvangen. Te beginnen met ‘De geheimzinnige tuin’ van Sarah Jio. Een mooi verhaal waarin heden en verleden elkaar afwisselen en meer met elkaar te maken hebben dan je in eerste instantie zou verwachten. Een zeer indrukwekkend boek is ‘De tatoeëerder van Auschwitz’ van Heather Morris, waarin het waargebeurde verhaal van Lale Sokolov wordt verteld. Voor liefhebbers van boeken over de Tweede Wereldoorlog is dit zeker een aanrader. Houd je meer van spannende boeken, dan zijn ‘Voltooid’ van Mariska Overman, ‘Onderuitgehaald’ van Loes den Hollander en ‘Een nieuw begin’ van Angelique Haak aanraders. En wil je eens iets lezen van een wat onbekendere auteur, dan kun je eens denken aan ‘Circus Cesaria’ van Sanne Hillemans. Ik wens jullie alvast een fijne Boekenweek met heel veel leesplezier toe!

Dit artikel verscheen in Weekblad Dongen, 8 maart 2018