Overslaan en naar de inhoud gaan

De Nederlandse Boekengids

Begin deze maand ontving ik een persbericht van Amsterdam University Press over ‘De Nederlandse Boekengids’. Dit is een nieuw, tweemaandelijks tijdschrift dat besprekingen biedt van kwaliteitsnon-fictie in essays, interviews, rubrieken en signalementen. Mijn nieuwsgierigheid was gewekt en ik vroeg een recensie-exemplaar aan.

Het nulnummer van ‘De Nederlandse Boekengids’ begint met een interessant redactioneel stuk waarin de redactie uitlegt waarom ze dit tijdschrift op de markt hebben gebracht en hopen dat er volgend jaar een complete jaargang gemaakt kan worden. Ook vertellen ze wat er te vinden valt in dit eerste exemplaar.

Zo is er een boeiend interview met Robbert Dijkgraaf, een interessant essay van Frans W. Saris en wordt er antwoord gegeven op de vraag “Erasmus: theoloog en schrijven?” Een van de artikelen die mij het meest is bijgebleven, ging over de bibliotheek. Interessant om te lezen hoe de bibliotheek door de jaren heen aan verandering onderhevig is.

Voor de liefhebber van lezen, boeken en alles wat daarbij komt kijken, is ‘De Nederlandse Boekengids’ absoluut een aanrader om te lezen. Ik hoop van harte dat het de redactie en de uitgeverij lukt om volgend jaar een volledige jaargang te maken.

Titel: De Nederlandse Boekengids
Uitgave: 2015 #0
Uitgeverij: Amsterdam University Press