Overslaan en naar de inhoud gaan

Debbie Johnson – Thuis in het Duincafé

Als Zoe's beste vriendin Kate aan borstkanker overlijdt, staat Zoe's leven plotseling volkomen op zijn kop. Ze ontdekt dat ze de voogdij over Kates zestienjarige dochter Martha heeft gekregen, en moet opeens veranderen van de maffe buurvrouw die nog geen plant in leven kan houden in een volwassen vrouw met verantwoordelijkheden. Zoe besluit samen met Martha naar een klein dorpje aan de westkust van Engeland te verhuizen.

Zonder het te weten is haar keuze voor het dorpje Budbury een van de beste ooit, want als ze op een dag het Duincafé binnenstapt, zal haar leven nogmaals ingrijpend veranderen, nu ten goede. De vriendelijke dorpelingen nemen de verloren en intens verdrietige Zoe en Martha direct onder hun hoede en geven steun waar nodig. En die steun kunnen ze hard gebruiken als Martha's mysterieuze en al lang afwezige vader opeens op de stoep staat…

‘Thuis in het Duincafé’ is het derde boek waarin Het Duincafé en haar bijzondere personages centraal staan. De boeken zijn prima los van elkaar te lezen, maar voor het volledige verhaal is het wel leuk om ze op de juiste volgorde te lezen.

Debbie Johnson begint dit derde deel met een mooie maar emotionele brief. Zelfs als je de flaptekst van tevoren niet gelezen hebt, weet je door deze brief meteen dat er iets ernstigs is gebeurd. En dat wordt daarna vrij snel duidelijk: Kate is overleden aan borstkanker. Je leeft vanaf dat moment mee met Zoe en met Martha. Het moet verschrikkelijk zijn om op je 16e je moeder te verliezen. De auteur schuwt niet om de heftige emoties die met name bij Martha aanwezig zijn op papier te zetten. Dat maakt het verhaal haast levensecht.

Zodra Zoe en Martha voor het eerst in Het Duincafé belanden, voelt het voor jou als lezer als thuiskomen. Alle leuke en bekende personages van de vorige twee delen komen weer voorbij. De een heeft een wat grotere rol dan de ander, maar je weet precies nog wie wie is… zelfs als het even geleden is dat je de vorige boeken hebt gelezen. Dat komt onder meer door de beeldende schrijfstijl van Johnson. Zij beschrijft haar personages zo echt dat je ze helemaal voor je ziet en dat je voor je gevoel zelf aan een tafeltje in Het Duincafé zit. Heerlijk!

Het verhaal van ‘Thuis in het Duincafé’ verloopt soms wat voorspelbaar, maar dat maakt in dit geval eigenlijk helemaal niet uit. Het is een zeer fijn verhaal, waarin je af en toe even een traantje moet wegpinken. En sommige zaken in het leven mogen ook wel eens voorspelbaar verlopen. Hopelijk krijgen we nog een vierde deel in deze serie. Ik wil nog geen afscheid hoeven nemen van deze personages.

Auteur: Debbie Johnson
Titel: Thuis in het Duincafé
Serie: Het Duincafé
Genre: Roman
Aantal pagina's: 336
Uitgeverij: Boekerij
ISBN: 9789022590539