Overslaan en naar de inhoud gaan

Dimitri Verhulst – De zomer hou je ook niet tegen (Boekenweekgeschenk 2015)

Pierre is een man van begin zestig, die een zwaar gehandicapte jongen (Sonny) ontvoert naar Frankrijk. Dat doet hij op de vooravond van Sonny’s 16e verjaardag. De artsen dachten bij Sonny’s geboorte dat hij maximaal 15 jaar oud zou worden. Om “te vieren” dat Sonny ouder is geworden, neemt Pierre hem mee om hem een speciaal cadeau te geven: namelijk een verhaal.

Pierre en Sonny bestijgen een op het eerste gezicht willekeurige bergtop in de Provence, waar Pierre met zijn verhaal begint. Sonny praat niet en geeft geen reacties, waardoor er geen enkele dialoog tussen de beide personen plaatsvindt. Dat lijkt Pierre niet uit te maken. Hij vertelt over de hartstochtelijke liefdesrelatie tussen hem en Sonny’s moeder en over de ontstaansgeschiedenis van Sonny zelf. Of Sonny überhaupt iets meekrijgt van dit alles, is nog maar de vraag.

‘De zomer hou je ook niet tegen’ is het Boekenweekgeschenk van de 80e editie van de Boekenweek en is geschreven door Dimitri Verhulst. Deze auteur was voor mij onbekend totdat ik hoorde dat hij het geschenk van 2015 zou gaan schrijven. Op de laatste bladzijde van dit boekje staat een lijst met uitgebrachte boeken van de auteur.

Een Boekenweekgeschenk is een dun boekje, dat je zo uit hebt. Ik hoop altijd als lezer meteen in het verhaal te komen, want voor je het weet is het alweer uit. Helaas duurde het even voor ik goed en wel in het verhaal zat. Pierre lijkt een onsamenhangende monoloog tegen Sonny te houden, waarbij je in eerste instantie vooral medelijden krijgt met Sonny. Pierre gunt Sonny eens een andere omgeving dan de instelling waar hij woont, en dat is lief, maar tegelijkertijd vraag je je af of Sonny nu wel de goede verzorging krijgt die hij nodig heeft.

Verhulst gebruikt regelmatig prachtige woorden en unieke omschrijvingen om Pierre zijn verhaal te laten vertellen. Een passage die me is bijgebleven, is als Pierre Sonny wijn laat drinken. ‘Had ik op voorhand geweten dat jouw oenologische ontmaagding vandaag een feit zou zijn, Chopin, dan had ik vanochtend in de omgeving wel even van een foie gras-boer een trechter geleend.’

Auteur: Dimitri Verhulst
Titel: De zomer hou je ook niet tegen
Genre: Roman
Aantal pagina's: 94
Uitgeverij: Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek
ISBN: 9789059652743