Overslaan en naar de inhoud gaan

Dolf Verroen – Oorlog en vriendschap

Als Joop en Kees bij elkaar in de klas komen, hebben ze meteen een klik. Vanaf het eerste moment weten ze dat ze vrienden zullen worden én blijven. Maar het is oorlog en dat zorgt ervoor dat Joop ontdekt dat weinig zaken voor altijd zijn.

Sommige kinderen komen ineens niet meer school. Van de ene op de andere dag geeft de meester geen lees meer, omdat de Duitse soldaten het schoolgebouw nodig hebben. Ook thuis is alles anders. Joops ouders bieden onderdak aan een onderduiker en in de winter is het een stuk lastiger om aan eten te komen. Gelukkig heeft Joop met Kees een goede vriend. Maar of dat zo kan blijven in een tijd waarin goed en fout lijnrecht tegenover elkaar staan…

Het thema van de Kinderboekenweek is dit jaar ‘Voor altijd jong’, waarin opa’s en oma’s centraal staan. Dolf Verroen mocht het Kinderboekenweekgeschenk geschreven. En wat heeft hij een mooi verhaal geschreven.

In ‘Oorlog en vriendschap’ staat de 11-jarige Joop centraal. Vanuit zijn perspectief lees je hoe het is om tijdens de Tweede Wereldoorlog te lezen. Verroen maakt het onderwerp bespreekbaar voor jonge kinderen. Hij legt zaken uit op een manier zoals een kind ze zou beleven. Knap gedaan.

Het verhaal leest vlot en laat goede en slechte momenten van de Tweede Wereldoorlog zien. Het zal indruk maken op de jonge lezers en is voor oudere lezers ook een aanrader. Met ‘Oorlog en vriendschap’ heeft Dolf Verroen een prachtig Kinderboekenweekgeschenk geschreven.

Auteur: Dolf Verroen
Titel: Oorlog en vriendschap (Kinderboekenweekgeschenk 2016)
Genre: Kinderboek
Aantal pagina's: 96
Uitgeverij: Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek
ISBN: 9789059653818