Overslaan en naar de inhoud gaan

Een boekpresentatie vol alpaca’s

Woensdag 2 juni verscheen het nieuwste boek van Marijke Vos, getiteld ‘Wedden dat ik blijf’. Vanwege de huidige corona-maatregelen en omdat Marijke hoogzwanger is, vond de boekpresentatie online plaats. Iedereen die erbij wilde zijn, kon zich digitaal aanmelden en meekijken en -luisteren. Dat werd in grote getalen gedaan.

‘Wedden dat ik blijf’ is het tweede boek van Marijke Vos dat bij HarperCollins is verschenen. Vos werkt bij deze uitgeverij samen met redacteur Lisanne Mathijssen. Beide dames ervaren de samenwerking als zeer fijn. Lisanne heeft zelfs een ware lofzang over Marijke waarom het zo fijn is om met haar als auteur te werken.

Alpacaboerderi
Het verhaal van ‘Wedden dat ik blijf’ is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Marijke kwam Abby tegen die vanuit de Randstad op het platteland een alpacaboerderij is begonnen. Niet zomaar eentje, maar een voor alpaca’s waar iets bijzonders mee is. In het boek gaan de zussen Debby en Hilde een weddenschap aan. Ze gaan beiden op zoek naar een nieuwe woonplaats om lekker rustig te wonen. Degene die als eerste een mooi huis vindt, bepaalt waar ze gaan wonen. Het wordt een dorpje in Brabant, waar Debby haar droom – een eigen alpacaboerderij – kan gaan verwezenlijken.
Vos gebruikte eerst de Achterhoek als achtergrond in haar verhaal, maar dat heeft ze later gewijzigd naar Noord-Brabant. Ze komt zelf uit deze provincie én ze vindt het Achterhoekse accent niet sexy genoeg.

Om alle ins en outs van een alpacaboerderij te ontdekken, is Vos op onderzoek geweest bij de alpacaboerderij in Vorstenbosch. Via vooraf opgenomen filmpjes krijgen de kijkers een beeld van de alpacaboerderij. Ook stelt Marijke een aantal vragen over de dieren aan eigenaar Willem. Hij legt het een en ander uit over de alpaca’s, de boerderij en de georganiseerde activiteiten. Het is prachtig om te zien hoe de alpaca’s regelmatig “de regie van het filmpje overnemen”.
Dat laatste komt nog duidelijker naar voren als Marijke geïnterviewd wordt door vriendin en collega-auteur Lisette Jonkman. Beide auteurs zijn regelmatig afgeleid omdat er ergens een alpaca door het beeld loopt of iets van de spullen van de dames wil afpakken. Heerlijk! Daarnaast leren we ook nog het een en ander over Vos. Zo kan ze zich op dit moment het meest identificeren met personage Debby, maar verandert dat wellicht als ze straks zelf moeder is. Het boek bestond in eerste instantie uit twee verhaallijnen, waarin zowel Debby als Hilde een ik-personage waren. Uiteindelijk is Debby het hoofdpersonage geworden, omdat Hilde niet genoeg verhaal had voor een eigen verhaallijn in een feelgood. Wellicht komt er ooit nog een boek over Hilde, want Vos heeft de stukken tekst over haar wel bewaard. Tenslotte duurde het even voordat de titel van het boek gekozen werd. De werktitel was ‘Alpacaboek’, in het contract heette het ‘Boek 2’ en uiteindelijk is met behulp van redactie Lisanne de titel ‘Wedden dat ik blijf’ gekozen.

Lezersvragen
Tussen de filmpjes door was er tijd voor een aantal lezersvragen. We ontdekten dat Marijke het beginnen / het bedenken van een nieuw verhaal het allerleukste aan het schrijven vindt. Op dat moment kon alles nog bij een verhaal en kon je heel vrij schrijven. Het proces in haar hoofd was wat ze het minste vond. Als Marijke een boek af had geschreven, had ze enorm het gevoel dat het het slechtste ooit is dat dat ze geschreven heeft. Een redactieronden met positieve reacties hielp haar dan altijd enorm.
Mocht Vos ooit een ander genre gaan schrijven, dan zou ze graag eens wagen aan een historische roman of een dikke fantasy met draken. Vooral op de draken werd positief gereageerd door de aanwezigen.
Ook hoorden we dat Vos een redelijk snelle schrijver is. Als het schrijven lekker ging, dan schreef ze gewoon door en liep alles vanzelf. Daardoor duurde bij haar het schrijfproces en alles dat daarbij kwam kijken ongeveer één jaar. De eerste versie van het boek dat in 2022 zal verschijnen, is nu al af. Vos houdt graag van plannen en organiseren, dus dat heeft ze nog “even” gedaan voordat de baby komt.

Na een live verbinding met de alpacaboerderij en een leuke quiz zat de online boekpresentatie er weer op. Het was een leuke manier om de presentatie van ‘Wedden dat ik blijf’ mee te maken. En nu maar eens gaan ontdekken wat Debby en Hilde allemaal mee gaan maken in hun nieuwe woonplaats.