Overslaan en naar de inhoud gaan

Een nieuw boek kiezen

Ik ben dol op lezen. Al van kinds af aan las ik alles wat los en vast zat. En dat doe ik eigenlijk nog steeds. Boeken, tijdschriften, verpakkingen, reclameblaadjes… Het moppenboekje dat bij het toilet ligt, ken ik onderhand uit mijn hoofd en toch blijf ik er in lezen ;-).

Lezen gaat me ook nooit vervelen. Ik vind het heerlijk om helemaal in een boek te kruipen en de wereld om me heen te vergeten. Manlief weet inmiddels dat als ik aan het lezen ben hij dan moeilijk contact met me krijgt. Daar heeft hij in het begin wel eventjes aan moeten wennen, haha.

Als ik een boek uit heb, kom ik vaak voor een dilemma te staan: wat wordt het volgende boek dat ik ga lezen? Ik heb een redelijk grote “nog te lezen-stapel (en -lijstje)”, waardoor ik altijd wel iets te lezen heb. En deze stapel groeit en groeit… alhoewel ik wel meer tijd heb om “eigen” boeken te lezen sinds ik geen recensiewerk meer voor Leesfanaten doe. Doordat ik medeboekenbloggers volg, lid ben van Dizzie.nl, de website van de bibliotheek in de gaten houd en verschillende auteurs op social media volg, zie ik bijna wekelijks boeken voorbij komen die ik ook nog wil lezen. Ik heb nu veel tijd om te lezen, maar nóg gaat het me niet lukken om alles te lezen wat ik voorbij zie komen.

Hoe kies je dan je volgende te lezen boek? Als eerste kijk ik of ik nog bibliotheekboeken heb liggen. Deze moeten binnen vier tot zes weken terug naar de bibliotheek, en daarom zorg ik altijd dat ik eerst die boeken lees. Als die allemaal al uit zijn, maakt het niet uit welk boek ik ga lezen. Ik probeer af te wisselen tussen boeken die er al lang liggen en die ik pas gekocht heb. Als een favoriete auteur net een nieuw boek heeft uitgebracht, krijgt dat boek meestal wel voorrang. Zo gold dat laatst bijvoorbeeld voor ‘Lieve mama’ van Esther Verhoef. Ik was zo benieuwd naar dat boek dat ik het meteen ben gelezen toen ik het gekocht had. En daar heb ik zeker geen spijt van gekregen ;-).

Verder doe ik eigenlijk maar wat als ik een boek ga uitkiezen. Ik ga voor mijn boekenkast staan en kijk waar ik zin in heb om te gaan lezen. Meestal kies ik een boek dat ik nog niet ken, maar soms heb ik zin in “een gouwe ouwe”. Momenteel heb ik maar één boekenkast staan, omdat we nu nog in een appartement wonen. Al mijn andere boeken zitten in dozen bij mijn ouders op zolder. Als straks ons huis af is en ik daar al mijn boeken in kasten heb gezet, heb ik nog meer keuze uit boeken. Zou het dan moeilijker worden? Ik verheug me er in ieder geval al op om alle dozen met boeken uit te pakken en te ontdekken wat ik nu precies allemaal heb. Maar dat zal ik tegen die tijd nog wel een blog aan wijden :-).

Ik ben benieuwd hoe jullie een nieuw boek kiezen. Heb je bijvoorbeeld je “nog te lezen-stapel” in een bepaalde volgorde liggen, zodat je meteen weet wel boek je gaat lezen? Wissel je af in genres / auteurs / etc.? Of kies je iedere keer gewoon maar?