Overslaan en naar de inhoud gaan

Elise de Rijck – Het RAK boek

RAK staat voor Random Act of Kindness, oftewel: een onbaatzuchtige daad. Je doet iets voor een ander zonder dat je er zelf een voordeel uit haalt. Gewoon, omdat het leuk is; omdat het fijn is om iemand een goed gevoel te geven; om mensen te laten weten dat ze gezien worden… en om de wereld een klein beetje mooier te maken.

‘Het RAK boek’ daagt jou uit om goede daden te doen. Niet allemaal in één keer, maar stapje voor stapje. Blader door het boek, lees de verschillende acties en begin gewoon maar ergens. Je kiest zelf de volgorde en de snelheid waarin je het doet. Je verandert niet meteen de hele wereld, maar je zorgt waarschijnlijk wel voor een glimlach op iemands gezicht.

Een paar jaar geleden kocht ik ‘Wreck this journal’ van Keri Smith, een boek om vol te kladderen en haast oneerbiedig mee om te gaan. Voor een boekenwurm was dat een hele uitdaging, maar wel een erg leuke vond ik. ‘Het RAK boek’ van Elise de Rijck doet me enigszins aan dat boek denken. Als je alle 333 manieren hebt uitgevoerd, ziet je boek er namelijk ook heel anders uit dan toen je het net had.

De gedachte achter ‘Het RAK boek’ is prachtig. Hoe mooi zou het zijn als je af en toe zomaar iets voor een ander doet. Niet per sé iemand die je kent, maar juist ook voor onbekenden. Als je door het boek bladert, geniet je van de leuke vormgeving, de grappige RAK’s en de originele opdrachten die je voor jezelf mag doen. De Rijck heeft dat erg leuk bedacht. Zo staat er een superheld getekend, die je mag aankleden met de outfit die je bij jezelf als superheld vindt passen. Ook kun je beschrijven hoe jouw ideale wereld eruit zou zien.

Sommige RAK’s zijn gemakkelijker uit te voeren dan anderen. Zo kun je gemakkelijk een gezichtje op een banaan tekenen (als je die in de fruitschaal hebt liggen), maar kan het opruimen van de rommel van een ander een grotere uitdaging zijn. Ik ontdekte dat ik bepaalde RAK’s al doe, waaronder ‘goedemorgen’ zeggen tegen mensen die je tegenkomt, iemand voor laten bij de supermarkt (vooral als ik een volle kar heb en degene achter me maar een paar producten heeft) en aan mensen vragen hoe hun dag was. Op naar het uitvoeren van nog meer RAK’s om de wereld net wat mooier en gezelliger te maken.

Auteur: Elise de Rijck
Titel: Het RAK boek
Genre: Non-fictie
Aantal pagina's: 144
Uitgeverij: Lannoo
ISBN: 9789401437073