Overslaan en naar de inhoud gaan

Elizabeth Kay – Zeven leugens

De vriendinnen Jane en Marnie zijn sinds de middelbare school onafscheidelijk. Allebei worden ze als twintiger verliefd en trouwen ze. Jane heeft nooit veel opgehad met Marnies echtgenoot; hij is luidruchtig, grof en arrogant, larger than life. Wat ironisch is, want hij zou waarschijnlijk niet dood zijn als Jane gewoon eerlijk was geweest en niet al die leugens had verteld.

Dit is Janes kans om de waarheid op te biechten, en terwijl ze vertelt over haar vriendschap met Marnie, en gaandeweg over haar zeven leugens, onthult ze ook de geheimen die nog steeds onder de oppervlakte van hun vriendschap sluimeren.

Tijdens het lezen van ‘Zeven leugens’ geeft Elizabeth Kay haar lezers het gevoel alsof ze tegenover Jane aan een keukentafel zitten, terwijl zij haar verhaal met hen deelt. Jane lijkt je als lezer af en toe rechtstreeks aan te spreken, waardoor dat gevoel nog eens versterkt wordt. Daardoor word je als het ware het verhaal ingezogen en ben je na elke leugen benieuwd wat er nu weer gaat volgen. Na elke leugen wil je het liefste meteen door met lezen.

Het is een erg intrigerend boek met een interessant hoofdpersonage. ‘Zeven leugens’ wordt volledig vanuit Jane verteld, waardoor je alleen haar kant van de waarheid en de leugens kent. Je leest haar gevoelens en gedachten, maar het lijkt alsof je haar niet echt leert kennen. Ze lijkt toch een verborgen agenda te hebben, die je stiekem helemaal wil doorgronden. Kay bouwt het verhaal rondom Jane op een boeiende wijze op. Na iedere leugen ben je nieuwsgierig waarover het personage nog meer heeft gelogen en welke gevolgen dit heeft.

Als je eenmaal bij de laatste leugens aanbeland bent, wil je het liefste in één ruk doorlezen. Vooral de zevende leugen is het spektakel van het boek. De auteur heeft daar een bijzondere wending geschreven, waardoor je het verhaal na afloop nog een keer wil lezen met dit einde alvast in je achterhoofd. ‘Zeven leugens’ is een absolute aanrader voor liefhebbers van psychologische thrillers.

Auteur: Elizabeth Kay
Titel: Zeven leugens
Genre: Thriller
Aantal pagina's: 352
Uitgeverij: Ambo|Anthos
ISBN: 9789026348969