Overslaan en naar de inhoud gaan

Elle van Rijn – Van je familie moet je het hebben, toch?

Maud en Koen proberen koste wat kost hun huwelijk te redden. Maar als zelfs relatietherapie geen positieve uitwerking heeft, lijkt er niets anders op te zitten dan een scheiding.

Na een slopende tijd probeert Maud haar leven zo goed en zo kwaad als het gaat weer op te bouwen. Ze houdt zich niet meer bezig met Koen en focust zich volledig op de zorg voor haar moeder, met wie het steeds slechter gaat. Als de nood aan de man is, trekt Maud aan de bel en laat Koen zich van zijn behulpzaamste kant zien. Ze bekijkt hem weer met andere ogen, is er dan toch nog hoop voor hun relatie…?

Na het lezen van ’Als je moeder de weg kwijtraakt’ ben je benieuwd hoe het verder gaat met Maud, haar moeder en haar gezin. Daar kom je zeker achter in ‘Van je familie moet je het hebben, toch?’

Je leert hoofdpersonage Maud in dit tweede boek nog beter kennen. Elle van Rijn laat wederom zien wat voor impact mantelzorgen op iemands leven kan hebben. Daar sta je eigenlijk niet bij stil als je geen mantelzorger bent. Geen idee hoe representatief het verhaal van Maud is, maar het komt als een vrij eenzame taak over. Knap hoe de auteur dat weet neer te zetten. Je voelt soms de innerlijke strijd bij Maud. Aan de ene kant wil ze haar moeder helpen waar ze kan en aan de andere kant wil ze zichzelf niet vergeten.

Het verhaal van ‘Van je familie moet je het hebben toch?’ leest vlot en spreekt geregeld tot de verbeeldingen. Bepaalde scènes zie je zo voor je. Dat weet Van Rijn goed over te brengen. Naast Maud krijgen andere personages ook een rol binnen het boek, waaronder Mauds beste vriendin, Mauds kinderen en Mauds (ex-)man. Je leert hen weer wat beter kennen, waardoor je bepaalde acties beter kan begrijpen. Het einde van het boek maakt je nieuwsgierig naar het derde en laatste deel.

Auteur: Elle van Rijn
Titel: Van je familie moet je het hebben, toch?
Serie: Maud
Genre: Roman
Aantal pagina's: 317
Uitgeverij: Loft Books
ISBN: 9789047207085