Overslaan en naar de inhoud gaan

Ellen de Vriend – Pain au chocolat

Nadine en Mark besluiten hun leventje in Nederland achter zich te laten en met hun vier dochters naar Frankrijk te vertrekken. Daar willen ze een camping beginnen. Niet alle dochters zijn hier even blij mee.

Het echtpaar heeft een kleine camping overgenomen en begint voortvarend met klussen om zo snel mogelijk gasten te kunnen ontvangen. Al gauw krijgen ze van een aantal mensen hierbij hulp. Nadine krijgt de schrik van haar leven als daar een oude bekende tussen zit. Dat gaat over een deel van haar leven, waarover ze Mark nooit verteld heeft. En wat ze eigenlijk ook niet wil gaan vertellen…

‘Pain au chocolat’ leest heerlijk weg. Ellen de Vriend heeft een prettige schrijfstijl en geeft je stukje bij beetje meer informatie over de hoofdpersonages. De auteur laat je voornamelijk vanuit Nadines perspectief lezen, maar af en toe komt er een hoofdstuk vanuit Mark tussendoor. Daardoor krijg je een steeds completer beeld over het gezin en hoe de twee elkaar hebben leren kennen. Ook ontdek je langzamerhand wat Nadine allemaal in haar jeugd heeft meegemaakt.

Op de kaft van ‘Pain au chocolat’ staat dat het een ‘Ik vertrek-thriller’ is. Ondanks dat er wel een aantal spannende momenten in het boek zitten, leest het meer als een roman dan als een thriller. De Vriend laat zien wat er komt kijken bij een verhuizing naar het buitenland en het vele klussen daar. Gevoelsmatig verloopt dat allemaal een stuk soepeler dan in het echt meestal is, maar (gelukkig) gaat niet alles van een leien dakje. Anders zou het allemaal wel heel gemakkelijk zijn…

Richting het einde van het boek wordt de sfeer wel iets grimmiger, maar echt spannend op een thrillerachtige manier wordt het uiteindelijk niet. Nadine lijkt met sommige zaken wel heel gemakkelijk weg te komen, vooral ook bij haar eigen man. Dat neemt echter niet weg dat je een aantal prima leesuurtjes met dit boek hebt. Je waant je af en toe even in Frankrijk en krijgt meteen zin in een chocoladecroissantje.

Auteur: Ellen de Vriend
Titel: Pain au chocolat
Genre: Thriller
Aantal pagina's: 285
Uitgeverij: Karakter
ISBN: 9789045217239