Overslaan en naar de inhoud gaan

Ellen de Vriend – Vermist

Karen is een aantrekkelijke journaliste van in de dertig en woont met haar man, rijschoolhouder Joost Roelink, en dochter Melissa in Zeeland. Op een dag die als alle anderen begint, raakt Joost vermist. Het is een mysterie wat er met hem is gebeurd.

De politie probeert Karen in eerste instantie af te wimpelen met het verhaal dat mannen wel eens vaker niet thuis komen en dat Joost waarschijnlijk ergens in de kroeg is blijven hangen. Maar als de dagen verstrijken, begint de nachtmerrie dat Joost mogelijk helemaal niet meer terugkomt steeds meer werkelijkheid te worden. Vlak nadat Karen de schokkende ontdekking doet dat er 50.000 euro verdwenen is van de zakelijke rekening van de rijschool, vinden een paar wandelaars de verlaten auto van Joost...

Het verhaal van ‘Vermist’ wordt vanuit twee personages verteld: Karen en Sanne. Het grootste deel is Karen aan het woord, waardoor je haar steeds beter leert kennen. Bij Sanne duurt dat wat langer, alhoewel je vanaf het eerste hoofdstuk dat zij aan bod komt wel door hebt wie zij zou kunnen zijn. In mijn geval bleek dat helaas te kloppen. Een boek met verrassende elementen en onverwachte ontknopingen is voor een lezer vaak boeiender om te lezen. Dat mis je wel in dit boek van Ellen de Vriend.

Wat het verhaal wel interessant maakt, is om te zien hoe iemand met de vermissing van een persoon omgaat. Je komt er al snel achter dat Joost niet de man blijkt te zijn die Karen dacht te kennen. Ook daar zitten helaas weinig verrassingen tussen. Na een aantal hoofdstukken gelezen te hebben, kun je grotendeels al voorspellen hoe het verhaal zal gaan verlopen. Als lezer probeer je dat natuurlijk altijd bij een boek te raden, maar ergens hoop je dat de auteur je op het verkeerde been heeft gezet. Helaas heeft De Vriend dat amper gedaan in dit boek.

Dat neemt niet weg dat je met ‘Vermist’ een aantal ontspannende leesuurtjes hebt, maar verwacht niet teveel spanning, sensatie en (onvoorspelbaar) avontuur.

Auteur: Ellen de Vriend
Titel: Vermist
Genre: Thriller
Aantal pagina's: 320
Uitgeverij: Karakter
ISBN: 9789045209876