Overslaan en naar de inhoud gaan

Ellen Lina – De burgerwacht

Kayleigh keert na jaren bij Defensie terug naar haar ouderlijk huis in Berkendijk. Ze wordt er weer extra geconfronteerd met het verlies van haar zusje Brenna, die twintig jaar eerder vermoord werd.

Omdat Berkendijk al maanden wordt geteisterd door overvallen en inbraken, zijn de mannen in het dorp een burgerwacht gestart, de schakel tussen de inwoners en de politie. Wanneer Kayleigh een lijk in een bosmeertje ontdekt, is dat de start van een reeks merkwaardige gebeurtenissen. Nóg een dode in datzelfde meer maakt Berkendijk het horrordorp van Nederland en uiteindelijk treft het noodlot Kayleighs familie opnieuw…

Het verhaal van 'De burgerwacht' lees je voornamelijk vanuit Kayleigh. Stukje bij beetje leer je haar beter kennen en ontdek je wat er in het verleden is gebeurd. Ellen Lina weet dit gedoseerd te brengen, wat de aandacht van de lezer scherp houdt. Toch heb je wel wat moeite om een soort band met het hoofdpersonage op te bouwen. Je begrijpt niet al haar keuzes en ze komt soms wel erg eigenwijs over. Gaandeweg het verhaal wordt dit wel beter, maar er blijft een soort afstand tussen Kayleigh en de lezer bestaan.

Af en toe komt er een hoofdstuk van een in eerste instantie onbekend personage tussendoor. Je hebt al vrij snel door wie dit zou kunnen zijn en ergens hoop je dat je als lezer verkeerd. Vaak is de zoektocht in een thriller naar de identiteit van de dader, maar dat wordt in dit boek relatief snel onthuld. Dat vond ik wel jammer, want dat haalde toch een deel van de spanning weg.

Desondanks weet Lina naar een spannende ontknoping toe te werken, waar de auteur nog een verrassend element voor haar lezers in petto heeft. Echter heb ik andere boeken van haar met meer plezier gelezen. 'De burgerwacht' kent een interessant thema en zeker ook wat spannende elementen, maar ik kwam niet helemaal lekker in het verhaal en ik vond het jammer dat het onbekende personage zo snel al bekend werd gemaakt (en dat het eigenlijk geen verrassing meer was wie het was).

Auteurs: Ellen Lina
Titel: De burgerwacht
Genre: Thriller
Aantal pagina's: 234
Uitgeverij: De Fontein
ISBN: 9789026157905