Overslaan en naar de inhoud gaan

Emelie Schepp - Narcotica

Op het station van Norrköping wordt in een trein een dode vrouw aangetroffen. Ze is gestorven toen één van de bolletjes die ze smokkelde, openbarstte in haar maag. De vrouw blijkt de reis niet alleen afgelegd te hebben. Maar waar is de andere vrouw gebleven?

Officier van justitie Jana Berzelius wordt op de zaak gezet en al snel blijkt dat zij er persoonlijk meer bij betrokken is dan haar lief is. De verdenkingen wijzen in de richting van Danilo, de man met wie ze is opgegroeid maar die ze liever zou vergeten. Hij weet te veel over haar en met al die kennis is hij een direct gevaar voor Jana. Om haar verleden en haar toekomst te beschermen, moet ze Danilo vinden voordat de politie dat doet.

Na het spannende ’Memento’ was ik erg benieuwd naar het tweede deel rondom officier van justitie Jana Berzelius. ‘Narcotica’ is overigens prima zelfstandig te delen, maar om een volledig beeld van Jana te krijgen is het verstandig om eerst ‘Memento’ te lezen.

Meteen vanaf de eerste bladzijden zit er spanning in ‘Narcotica’. Dat heeft Emelie Schepp knap voor elkaar gekregen. Dat begint met het schuingedrukte fragment op de eerste bladzijde, die meteen een aantal vragen oproept. Daarna gaat het verhaal meteen verder. Als lezer zit je er vrijwel meteen in. Je bent benieuwd hoe het verder gaat met Jana na de gebeurtenissen uit het eerste deel én hoe het met de anderen van het politiebureau afloopt. De auteur laat je binnen een hoofdstuk continu wisselen van perspectief. Even wennen, maar zeker niet storend.

Het enige dat je je als lezer wel afvraagt, is hoe het komt dat Jana met veel zaken weg lijkt te komen. Zonder spoilers weg te willen geven, krijgt ze wel heel veel voor elkaar. Of dat in een eventueel derde deel ook nog gaat lukken, zal mij benieuwen. Dat neemt niet weg dat Schepp wederom een spannende en boeiende thriller heeft geschreven. De auteur zet je geregeld op het verkeerde been en heeft wat verrassingen in petto tijdens de ontknoping. Ik kijk al uit naar ‘Post mortem’, dat later deze maand verschijnt.

Auteur: Emelie Schepp
Titel: Narcotica
Genre: Thriller
Aantal pagina's: 332
Uitgeverij: De Fontein
ISBN: 9789026140563