Overslaan en naar de inhoud gaan

Eric Kaplan – Bestaat de Kerstman?

Comedy-schrijver en filosoof Eric Kaplan (onder andere schrijver van de populaire sitcom ‘The Big Bang Theory’) onderzoekt de ware aard van de Kerstman. Dat leidt tot een diepzinnige en veelal hilarische discussie over hoe dingen kunnen bestaan, terwijl ze er eigenlijk niet echt zijn. Een voorbeeld daarvan is de Kerstman met zijn arrenslee en vliegende rendieren.

Kaplan gebruikt allerlei theorieën en ideeën om achter de waarheid rondom de Kerstman te komen, zoals de logica van Russell en Wittgenstein, de humor uit ‘The Big Bang Theory’ en het mystieke denken in de vroege Middeleeuwen en van Boeddha. Ook wil hij persoonlijke antwoorden op de grote vragen uit het leven. Denk hierbij aan: Bestaat er een God? Wanneer kun je je bestaan perfect noemen? En – wellicht de belangrijkste – bestaat de Kerstman?

‘Bestaat de Kerstman?’ begint met een bericht aan de lezer, waarin de auteur aangeeft drie groepen lezers aan te spreken. Lezers die willen weten of de Kerstman bestaat, lezers die willen nadenken over het begrip “bestaan” en lezers die willen weten of en wat er buiten de wetenschap kan bestaan.

De rest van het boek heeft de auteur ingedeeld in vijf delen: Logica, Mystiek, Humor, Het leven en Jij en ik. Elk deel heeft eigen hoofdstukken met soms erg leuke titels, zoals ‘De megakomkommer van Seňor Kaboem’ en ‘Een boomhut in de boom des levens’. De titels laten meteen zien dat het boek de nodige humor bevat. Ik had ook niet anders verwacht, aangezien Kaplan scenario’s schrijft voor de ontzettend grappige sitcom ‘The Big Bang Theory’. Die humor is prettig en maakt het boek minder zwaar in vergelijking met andere filosofische boeken die ik gelezen heb.

Het onderzoek in het boek is interessant en in zekere zin terug te herleiden naar de discussie rondom onze Sinterklaas en Zwarte Pieten. Kaplan vraagt zich bijvoorbeeld af of het bestaan van de Kerstman kan en mag veranderd worden. Diezelfde vraag stellen wij ons over de Zwarte Pieten. Ondanks dat het verhaal heel Amerikaans is en de meeste voorbeelden ook uit de Amerikaanse cultuur komen, verschaft dit boek ook mensen uit andere culturen de nodige inzichten.

Auteur: Eric Kaplan
Titel: Bestaat de Kerstman?
Genre: Non-fictie
Aantal pagina's: 237
Uitgeverij: Nieuw Amsterdam
ISBN: 9789046817827