Overslaan en naar de inhoud gaan

Erin Stewart – Het vuur in mij

In een vreselijke huisbrand heeft Ava alles verloren: haar ouders, haar beste vriendin, haar thuis en zelfs haar gezicht. Hoe kan Ava nu nog een normaal leven leiden? Wie wil er bevriend zijn met een monster?

Ze had niet gerekend op Piper, een meisje op haar nieuwe school dat ook een brand overleefde. Met haar sarcastische, botte humor krijgt zij Ava langzaam weer uit haar cocon. Maar zelfs de stoere Piper is niet zo onaantastbaar als ze lijkt - iedereen heeft littekens, maar ze zijn niet allemaal even makkelijk te zien.

Wow, wat heeft Erin Stewart met ‘Het vuur in mij’ een indrukwekkend boek geschreven. Het verhaal komt ontzettend bij de lezer binnen en raakt je enorm. De auteur geeft je een inkijkje in een wereld die ver van je afstaat, zonder dat ze het te melodramatisch doet maar ook zonder er doekjes omheen te winden. Je kunt je wel proberen voor te stellen hoe het moet zijn als je brandwonden hebt, maar dat er zoveel bij komt kijken… daar heb je helemaal geen besef van.

Ava is een bijzonder personage. Het verhaal wordt vanuit haar verteld, waardoor je ook al haar gevoelens en gedachten te lezen krijgt. En die liegen er soms niet om. Zeker de dagboekfragmenten die tussendoor voorbij komen, raken je. Daarin komen haar emoties nog meer naar voren. Je zou het liefste Ava in je armen sluiten en zeggen dat alles goedkomt, ook al weet je helemaal niet of dat zo is. Stewart weet dit personage levensecht maken. Dat geldt ook voor Piper en de oom en tante van Ava. Ze komen echt tot leven voor de lezer. Heel knap gedaan!

‘Het vuur in mij’ is een intens verhaal dat nog wel even in je hoofd blijft rondspoken. Tegelijkertijd zit er ook (zwarte) humor in, dat helemaal past bij de jonge hoofdpersonages. Het klopt gewoon helemaal. En daarnaast geeft het je een belangrijke boodschap mee: maak iets moois van je leven! Wat een goed boek!

Auteur: Erin Stewart
Titel: Het vuur in mij
Genre: Young Adult
Aantal pagina's: 384
Uitgeverij: Gottmer
ISBN: 9789025770778