Overslaan en naar de inhoud gaan

Erna Sassen en William Cortvriendt – De gezondste opa van Europa

Opa John heeft een varkentje gekocht om een wedstrijd mee te winnen. Wat voor wedstrijd weet hij nog niet precies, hij denkt iets met schoonheid. Een varken kan volgens opa alleen een schoonheidswedstrijd winnen als hij lekker dikke billen heeft. Dus daar moet nog even aan worden gewerkt. Dat is niet zo heel moeilijk, want het varkentje lust alles. Opa John trouwens ook.

Maaike ziet het allemaal met lede ogen aan. Tegelijkertijd met het varken zit opa John zichzelf vet te mesten. Volgens haar kan opa beter mikken op een ander soort wedstrijd. Iets met sport misschien?

Met ‘De gezondste opa van Europa’ hebben Erna Sassen en William Cortvriendt een leuk en leerzaam kinderboek geschreven. De auteurs vertellen een leuk en grappig verhaal over een opa en zijn nieuwe huisdier, en tussendoor lees je een belangrijke boodschap over gezond eten en gezond blijven. Heel slim gedaan.

Het verhaal is goed te volgen voor de jonge doelgroep. Sassen en Cortvriendt hebben met het taalgebruik duidelijk rekening gehouden met de jonge lezers, waardoor zij het boek prima zelfstandig kunnen lezen. De afbeeldingen van Geert Gratama passen uitstekend bij het verhaal. Hierdoor gaat het zelfs nog meer leven, want je ziet opa, Maaike, het varkentje en alle andere personages meteen voor je.

‘De gezondste opa van Europa’ eindigt met een aantal tips. Deze worden vooral geschreven uit het perspectief van kinderen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan “Als je veel van je opa en oma houdt, ga ze dan vaak opzoeken en neem ze mee naar het bos, het strand of de duinen.” Tussen de regels door lees je bij deze tips natuurlijk ook adviezen voor jezelf. Door de manier waarop de auteurs ze nu verpakt hebben, komt het niet belerend over. Daardoor zullen de tips waarschijnlijk meer effect hebben dan wanneer je zegt “Doe X of blijf af van Y”.

Auteurs: Erna Sassen en William Cortvriendt
Titel: De gezondste opa van Europa
Genre: Kinderboek
Aantal pagina's: 140
Uitgeverij: Lucht BV
ISBN: 9789492798381