Overslaan en naar de inhoud gaan

Ernst Daniël Smid en Enno de Witt - Ernst

Nog nooit eerder was Smid zo open: naast geestige anekdotes vertelt hij openhartig en zonder schroom over zijn woelige privéleven. Over de eenzame kanten van succes en het leven met de ziekte van Parkinson, maar ook over zijn huwelijk met zijn jeugdliefde, dat op de klippen liep. Over zijn werk in een zorginstelling. Zijn tweede huwelijk, met ballerina Roos, die jong aan kanker overleed. Het rusteloze leven in het theater. Zijn toewijding aan klassieke muziek. De vriendschappen en de vetes. Zijn financiële problemen. Over de twijfels en de faalangst die hij altijd met zich heeft meegedragen.

De biografie ‘Ernst’ is een ode aan het veelbewogen leven van Ernst Daniël Smid, verteld door hemzelf en opgetekend door Enno de Witt. Tijdens het lezen van dit boek heb je het gevoel alsof je aan de keukentafel bij Smid zit. Hij heeft een bekende stem, waardoor je hem zijn verhalen haast hoort vertellen als je ze aan het lezen bent. Heerlijk!

De openhartigheid en de eerlijkheid van de zanger kenmerken het boek. Hij laat zien dat hij over heel zaken wil praten en wil laten weten hoe het is gegaan. Je hebt daardoor als lezer echt het gevoel dat je hem beter leert kennen. Niet alleen over zijn leven in de schijnwerpers, maar ook daarbuiten. De Witt heeft dat op een mooie manier neergezet.

‘Ernst’ is geen boek dat je in één ruk uitleest. Je leest een aantal hoofdstukken per keer en laat die dan even op je inwerken. Dat is helemaal prima bij een biografie. Al met al is het een fijne biografie om Ernst Daniël Smid een beetje beter te leren kennen.

Auteurs: Ernst Daniël Smid en Enno de Witt
Titel: Ernst
Genre: Non-fictie / biografie
Aantal pagina's: 270
Uitgeverij: Xander
ISBN: 9789401615341