Overslaan en naar de inhoud gaan

Esther Boek – Geen kind meer

De 19-jarige Dex is een echte puber. Hij zit af en toe met zichzelf in de knoop en dat reageert hij thuis af. Hij heeft een klein hart, maar ook een kort lontje. Anna, de moeder van Dex, houdt onvoorwaardelijk van haar zoon, maar ze hoopt dat de puberteit snel voorbij is.

In de voorjaarsvakantie van 2011 wordt Dex door een grote politiemacht van zijn bed gelicht. Hij wordt ervan verdacht dat hij het tienermeisje Charlotte heeft verkracht. Anna gelooft in de onschuld van haar zoon en ze doet er alles aan om de waarheid boven tafel te krijgen. Maar dat blijkt nog niet zo eenvoudig te zijn.

'Geen kind meer' is gebaseerd op waargebeurde feiten. Zoals Esther Boek het zelf noemt, is de verhaallijn creatieve non-fictie. Dat betekent in dit geval dat niet alle gesprekken letterlijk hebben plaatsgevonden zoals ze in het boek beschreven zijn, maar dat het samenvoegingen van gesprekken en gebeurtenissen zijn. Andere delen zijn geheel waarheidsgetrouwd. Het is een heftig verhaal dat goed binnenkomt bij de lezer. 'Hoe zou jij reageren als je kind wordt opgepakt?' is de vraag die tijdens het lezen centraal staat.

Boek vertelt het verhaal vanuit de moeder van Dex, een hele sterke vrouw die door het vuur gaat voor haar kind. Ook lees je fragmenten vanuit de twee meisjes die aangifte hebben gedaan. Dat geeft het verhaal wel een extra verduidelijking. Overigens is deze verhaallijn volledige fictie. De auteur beschrijft hierin wat volgens haar de reden van hun leugens is. Ze heeft het idee dat ze dicht bij de waarheid zit, na het lezen van de dossiers en het spreken van vrienden.

Het verhaal leest vlot. Als je eenmaal begonnen bent, kun je bijna niet stoppen. Vol verbazing lees je sommige stukken uit het boek, bijvoorbeeld de manier waarop Dex gearresteerd wordt en hoe het gezin door de politie achtervolgd wordt. Het lijkt me ook interessant om te lezen hoe de agenten die zich met deze zaak bezighielden de periode hebben beleefd.

Nadat je 'Geen kind meer' uithebt, blijft het verhaal nog lange tijd door je hoofd spoken. Je vraagt je af hoe het nu met de gezinsleden gaat, maar ook hoe het nu met de twee meisjes gaat. Echt een indrukwekkend en heftig boek!

Auteur: Esther Boek
Titel: Geen kind meer
Genre: (Spannende) roman
Aantal pagina's: 215
Uitgeverij: De Crime Compagnie
ISBN: 9789461092199