Overslaan en naar de inhoud gaan

Esther Kreukniet - En passant

Michelle van Kempenaarde is getrouwd met Lennart Huijbers. Ze wonen in een prachtig huis in Kralingen en hebben twee kinderen: Thomas en Sophie. Michelle werkt in een kunstgalerij. Klasse en uiterlijke schijn zijn ontzettend belangrijk in de wereld waarin Michelle en Lennart zich begeven. Zolang de buitenwereld denkt dat alles perfect gaat, is het goed.

Na een ernstig auto-ongeluk komt Michelle in een coma terecht. Terwijl ze probeert om hieruit te komen, schieten herinneringen aan haar zorgeloze leventje in flarden aan haar voorbij. Michelle lijkt alles te hebben wat ze zich maar kan wensen. En toch begint ze een affaire met een van de vrienden van haar man, namelijk Jacob. Zijn al haar geheimen nog wel veilig nu ze er zelf geen controle meer over heeft? En zal het Michelle lukken om uit haar coma te ontwaken?

‘En passant’ begint met een spannend eerste hoofdstuk, waardoor je meteen vol vragen zit. Daarna volgt een niet-chronologisch verteld verhaal. Soms is het binnen een hoofdstuk niet helemaal chronologisch. Dat is in het begin verwarrend voor de lezer. Je moet goed opletten wanneer Michelle in het ziekenhuis is en wanneer ze terugdenkt aan iets. Tegelijkertijd geeft dit spanning aan het verhaal. Wat hebben al deze herinneringen te betekenen?

Esther Kreukniet laat goed zien hoe Michelle zelf voelt, terwijl ze in een coma ligt. Michelle weet dat ze niet wakker is, maar toch hoort ze vrijwel alles wat er om haar heen gebeurt. Ze hoort dierbaren tegen haar praten, wil graag antwoorden maar kan dat niet. De wanhoop die het hoofdpersonage soms voelt, is zeer overtuigend neergezet door de auteur.

Af en toe zit er in het boek een bladzijde met een notitie. Van wie zijn deze notities? Aan wie zijn ze gericht? En wat hebben ze met de rest van het verhaal te maken. Lange tijd heb je geen idee wat de antwoorden op deze vragen zijn.

Kreukniet gebruikt korte hoofdstukken en laat de gebeurtenissen snel op elkaar volgen. Dat zorgt ervoor dat er veel vaart in ‘En passant’ zit. Door dit tempo blijf je lekker doorlezen, omdat je al gauw in het boek meegezogen bent. De ontknoping is redelijk verrassend en maakt het verhaal compleet. De auteur geeft je stof tot nadenken over hoe ver jij voor je eigen familie zou gaan... mede door haar dankwoord na afloop van het verhaal.

Auteur: Esther Kreukniet
Titel: En passant
Genre: Thriller
Aantal pagina's: 312
Uitgeverij: The House of Books
ISBN: 9789044345391